Home Nezařazené Kdo vyhrál Magnesii Literu 2023?

Kdo vyhrál Magnesii Literu 2023?

0
Kdo vyhrál Magnesii Literu 2023?

Stalo se tradicí, že Vám na tomto místě přestavujeme laureáty knižní ceny Magnesia Litera. Rok se s rokem sešel a již známe i letošní vítěze. V pondělí 17. dubna proběhlo na Nové scéně Národního divadla v Praze slavnostní vyhlášení 22. ročníku tohoto významného literárního ocenění, jehož hlavním cílem je propagace kvalitní české literatury napříč žánry. Knihy bývaly oceňovány v devíti, tento rok nově v jedenácti kategoriích, které se snaží obsáhnout veškerou domácí knižní produkci. Nově byl oceněn detektivní a fantasy žánr a poprvé v historii získal cenu i romský autor. O vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodují příslušné odborné poroty. A jak to letos dopadlo?

Magnesia Litera Kniha roku

Miloš Doležal. Jana bude brzy sbírat lipový květ

Působivý, osobní, ale ne sentimentální žalozpěv za zemřelou manželku, jímž se autor snaží vyrovnat s jejím náhlým odchodem. V básnické sbírce zachytil poslední týdny jejího života a bolestné období po její smrti. Básně jsou jednotlivými vzpomínkami na zesnulou Janu, která tak jejich prostřednictvím zůstává stále přítomná.

Litera za prózu

Viktor Špaček. Čistý, skromný život

Depresivně laděná sbírka povídek je sondou do života mužů a žen kolem čtyřicítky a věrně zachycuje jejich život plný deziluzí. Svými problémy, ať už s láskou, se vztahy, sebeúctou, ale i úspěchem a strachem ze samoty, se zabývají tak dlouho až nakonec dojdou k určitému sebepoznání.

Litera za poezii

Petr Hruška. Spatřil jsem svou tvář

Tak trochu jiný Petr Hruška se ve svých básních vydává spolu s Fernãem de Magalhães a jeho posádkou na plavbu kolem světa. Během dobrodružné plavby objevuje nové země, jejich obyvatele a především sám sebe. Kniha pojednává o rozmanitých podobách lidskosti a úskalích setkávání dvou zdánlivě odlišných světů.

Litera za knihu pro děti a mládež

Jana Šrámková. Fánek hvězdoplavec

Kniha učená dětským čtenářům vypráví příběh malého Fánka. Chlapec žije jenom s maminkou, která se potýká s existenčními problémy. Táta s nimi není – odjel do ciziny, aby vydělal peníze a dlouho se nevrací. Chlapec před svým steskem a životem v šedi utíká do světa fantazie. Příběh doprovázejí krásné ilustrace Margarity Khavanski.

Litera za naučnou literaturu

Vladimír Papoušek a kol. Chór a disonance. Česká literatura 1947–1963

Obsáhlá monografie je rozdělená do dvou částí. První zachycuje proměnu společenské a kulturní atmosféry po únorovém převratu 1948 a přináší svědectví o celospolečenské manipulaci ve jménu socialistického realismu. Popisuje dobové proměny oficiální kultury a literatury. Druhá část pak mapuje morfologické proměny jednotlivých literárních druhů dané doby.

Litera za publicistiku

Martin Rychlík. Dějiny lidí

Bohatě ilustrovaná publikace představuje stovky etnik, např. Inuity, Komanče, Aztéky, Maory nebo třeba Pygmeje. Nastiňuje kulturní pestrost a zároveň univerzálnost lidstva.

Dilia Litera za debut roku

Patrik Banga. Skutečná cesta ven

Novinář, hudebník, moderátor a podnikatel vypráví reálný příběh o tom, jak se dostal z prostředí romské komunity na pražském Žižkově mezi novináře předních českých médií a jak těžká cesta z neutěšeného místa plného drog, alkoholu, prostituce a rvaček to byla.

Litera za překladovou knihu

Douglas Stuart. Shuggie Bain. Přeložila Lenka Sobotová

Prvotina skotského prozaika vypráví příběh citlivého chlapce, který žije s matkou alkoholičkou. Dotýká se závažných témat, jako jsou závislosti, synovská a rodičovská láska i neblahý vliv prostředí na vývoj dítěte. Lenka Sobotová se zhostila překladu s velkou profesionalitou a citem pro jazyk.

Litera za fantastiku

Vilma Kadlečková. Mycelium VIII – Program apokalypsy

Osmidílná sága na pomezí sci-fi a politického thrilleru se zabývá i řadu současných témat, např. rolí církve a náboženství v našich životech nebo mocí a odpovědností z ní vyplývající. Svou originalitou a komplexností je srovnatelná s podobnými zahraničními díly.

Litera za detektivku

František Šmehlík. Šelma

Jde o první díl plánované trilogie. Seversky laděná detektivka s prvky politického thrilleru vyniká jak zajímavě vykreslenou postavou vyšetřovatelky, tak reálně popsanou prací policie.

Litera za humoristickou knihu

Lela Geislerová, Martin Mach Ondřej. Zen žen.

Knižní výbor oblíbených stripů z časopisu Respekt zachycuje s vtipem a nadhledem běžné každodenní rodinné a partnerské rituály, které se neobejdou bez neshod, trapasů i nechtěných úletů dětí.

Kosmas cena čtenářů

Václav Dvořák. Písečníci a probuzení krále

Předchozí kniha pro děti a mládež Písečníci a bludný asteroid se stala bestsellerem. Navazující příběh se opět odehrává v daleké budoucnosti na palubě akademie Singularity, aby odhalil další tajemství vesmíru.

Cena Magnesia za přínos knižní kultuře

Cenu obdržel Adolf Knoll za rozvoj digitalizace rukopisů, starých tisků a novin a jejich široké zpřístupnění odborné komunitě i veřejnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here