Home literatura Kateřina Tučková – laureátka Státní ceny za literaturu

Kateřina Tučková – laureátka Státní ceny za literaturu

0
Kateřina Tučková – laureátka Státní ceny za literaturu

23. října 2022 byla udělena letošní Státní cena za literaturu. Držitelkou se stala spisovatelka Kateřina Tučková, oceněná za svůj poslední román Bílá voda s přihlédnutím k dosavadní tvorbě. Státní cena za literaturu se uděluje od roku 1995 na návrh poroty, kterou jmenuje ministr kultury. Hodnotí se významné původní dílo české literatury nebo dosavadní literární tvorba. Ženy však bývají oceňované jen velmi zřídka, a tak Tučková je po Květě Legátové a Daniele Hodrové teprve třetí v řadě.

Brněnská rodačka vstoupila na literární scénu prvotinou Montespaniáda, ale čtenářskou veřejnost zaujala až druhou knihou Vyhnání Gerty Schnirch. Na osudu dívky, která je matkou několikaměsíční dcerky a pochází z německo-české rodiny, zachycuje vyhnání německých obyvatel v tzv. „brněnském pochodu smrti“. Strhující příběh vychází ze skutečných historických událostí.

Tučková je nejen úspěšnou spisovatelkou, dramatičkou, publicistkou, historičkou umění a kurátorkou výstav. Její autorský záběr je široký, do povědomí veřejnosti se však zapsala hlavně romány Žítkovské bohyně a Bílá voda.

První z nich se odehrává v Bílých Karpatech, kde odpradávna žily ženy, jež si dokázaly uchovat vědomosti a intuici, kterou my jsme dávno ztratili. Výjimečné schopnosti si předávaly z generace na generaci celá století. Říkalo se jim bohyně, protože dokázaly bohovat – prosit Boha o pomoc. V padesátých letech se dostaly do hledáčku StB a byly za svou činnost pronásledovány. Hlavní hrdinka Dora Idesová studuje na konci 90. let svazek StB vedený proti její tetě a postupně rozplétá osudy své rodiny i dalších bohyní ze Žítkové, které dosud neznala.

Nejnovější román Bílá voda nás zavede do pohraničí do jednoho ze sběrných klášterů pro řádové sestry. Tam je komunistický režim v roce 1950 odvlekl v rámci Akce Ř. Řeholnice byly nasazeny na nucené práce a řada z nich byla ponižována v komunistickém kriminále. Příběh hlavní hrdinky, mladičké Evaristy poukazuje na totalitní bezpráví a nerovné postavení žen v církvi, potažmo v celé společnosti. Autorka se znovu inspirovala skutečnými historickými událostmi, napsání knihy se silným tématem předcházelo mnohaleté pátrání po archivech i mezi pamětníky. „Myslím, že je to má nejprožitější kniha,“ říká Tučková.

Kateřina Tučková je držitelkou řady dalších literárních ocenění, např. Magnesia Litery, Ceny Josefa Škvoreckého (2013), Ceny Český bestseller nebo Ceny za svobodu a demokracii a lidská práva udělenou Ústavem pro studium totalitních režimů.

Všechny zmíněné knihy jsou ve fondu naší knihovny, zájem o ně je veliký a většinou jsou vypůjčené. Pokud Vás některá z nich zaujala a plánujete ji přečíst, je potřeba si vytvořit rezervaci prostřednictvím našeho on-line katalogu.

foto nakladatelství Host, Seznam zprávy

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here