Home anotace Nemůžu-li spát, čtu ušima

Nemůžu-li spát, čtu ušima

0
Nemůžu-li spát, čtu ušima

Když nemůžu spát a oči mám unavené, čtu ušima. Jedu v audioknihách! Naposledy mne okouzlil poslech audioknihy Přežít civilizaci, namluvené podmanivým hlasem Miroslava Táborského. Nemám ráda deníkové zápisky, ale tohle je prostě krása, která vás pohladí po duši. Na usnutí, i na bdění, jak je libo.

Autor Martin Vopěnka je známý spisovatel, nakladatel (založil nakladatelství Práh), publicista a cestovatel. S autorem nejen cestujete přírodou na zajímavá místa naší země, ale zároveň s ním sdílíte jeho myšlenky, stavy, fyzická a psychická rozpoložení. Jeho filosofické reflexe vás strhávají k bilancování svého vlastního života a k přijmutí odpovědnosti za stav naší planety, kterou nezadržitelně lidstvo válcuje. Taky se mi chtělo utéct pryč, v mém případě asi utéct na jistou chatrčku do lesa, najít si svou vlastní pustinu, srovnat si všechno na cestách, o samotě, v zeleném. Zatoužila jsem být chvíli sama, nanejvýš s někým blízkým.

Hezky se to všechno vyprávění poslouchá. Já využila audiotéku: https://audioteka.com/cz/audiobook/prezit-civilizaci

Ale určitě se to i dobře čte v papírové podobě. Prolistovala jsem si i knihu a doplnila si svůj poslech o fotografie z cest. Přečetla si oblíbené pasáže z audia. Jako třeba tato:

„Šplhal jsem ve stavu nepopsatelné euforie – úplně mimo sebe. Vzduch byl řídký a každý krok znamenal velkou námahu. Ale hnalo mne to nahoru. A pak jsem se tam ocitl: na téměř dokonalé plošině. Pod sebou jsem měl bělavé jezero, kolem pískovcové skály, v dálce zasněžené horské vrcholy. Padl jsem na kolena v nejsilnějším návalu štěstí, jaký mi kdy příroda přinesla. Úplně přemožený okolním prostorem. Anebo rovnou prozřením?“ 

Kniha je k dispozici ve fondu SVKUL ve třech exemplářích: Zde odkaz na online katalog: https://katalog.knihovnauk.cz/detail/3718373?search=77faa1f4-9eba-4bb7-abda-d1178f5770c7&si=7.

Nezapomeňte, že i u nás v knihovně v multimediálním oddělení máme slušnou zásobu audioknih tzv. na plackách. Stačí mít jen průkazku.

Zdroj: VOPĚNKA, Martin. Přežít civilizaci: mých 30 cest za obzor (1983-2019). První vydání. Praha: Mladá fronta, 2020. str. 177. ISBN 978-80-204-5693-9.

Denisa Szaffnerová, oddělení doplňování a zpracování fondu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here