Home anotace Dovolená u moře? S námi na STOPRO

Dovolená u moře? S námi na STOPRO

0
Dovolená u moře? S námi na STOPRO

I když Shakespeare v Zimní pohádce propůjčil Čechám moře, tahle fikce se bohužel nestala skutečností a za modrozelenými vodami se tak stále musíme vydávat do jiných zemí. Jenže v dnešní době covidu nemusí být cestování do zahraničí tak úplně snadné, a tak si mnozí tuhle kratochvíli mnozí prozatím musí odpustit. Pokud ale nepojedete k moři, co takhle nechat moře přijít za vámi? Aspoň tedy na stránkách knih… Tady máte pár našich tipů na beletrii, v níž moře hraje významnou roli.

Začneme pěkně zostra dvěma letošními novinkami. V dlouho očekávaném druhém románu Susanny Clarke Piranesi najdete ovšem moře v poněkud nečekané podobě – rozlévá se totiž ve spodním patře Domu, jenž je plný Soch a tak záhadný, až se vám z toho možná zatočí hlava. Pokud vás neláká fantastická literatura, možná vás spíše osloví historický román Ostrov žen a moře Lisy See, jenž je o přátelství dvou potápěček a dramatických dějinných událostech, které zasahují do jejich životů na korejském ostrově Čedžu.

Milovníci klasické literatury určitě ocení Hemingwayova Starce a moře či Dělníky moře Viktora Huga, v nichž se hrdinové utkávají se silou přírody a živlů. Možná vás ale pobaví, jak Hugo popisuje chobotnice doslova jako ztělesnění zla a krvežíznivé bestie, které vás touží rozdrtit a vysát vaši krev. Z pohledu vědy je to samozřejmě zcela absurdní, ale atmosféru má kniha vážně skvělou.

K boji o přežití přidejme ještě Man Bookerovou cenou ověnčený dobrodružný román Pí a jeho život Yanna Martela, v němž se šestnáctiletý indický chlapec po ztroskotání nákladní roli plaví na člunu s bengálským tygrem, a máte o zábavu postaráno.

Toužíte-li po dramatu, zkuste také sáhnout po románu Pláž, který je možná známější jako film, v němž hlavního hrdinu ztvárnil Leonardo DiCaprio. Mně osobně bavilo literární i filmové zpracování, takže tenhle výlet do Thajska vřele doporučuji.

Asi se shodneme, že mezi největší priority dnešní společnosti by měla patřit ochrana přírody, takže bych ráda zmínila i dvě knihy, jež se tohoto tématu dotýkají. První z nich je dojemný příběh Kde zpívají raci Delie Owens, který se odehrává v prostředí bažin a mokřadů na americkém pobřeží Atlantiku. Je plná ptactva a přírody a mně se moc líbila. Druhou knihou z této kategorie je Modrá od norské autorky Maji Lunde. V tomto románu se odehrávají dva příběhy o důležitosti vody a kniha patří do tzv. Klimatického kvarteta, tedy do autorčiny série knih, jimiž chce upozornit na rizika a závažnost klimatické změny.

Dovolím si ještě upozornit na Pobřežní cestu, což je v tomto příspěvku vlastně jediná kniha s reálným základem. Raynor Winn v ní vypráví o dvou ranách osudu – jejímu manželovi diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc a zároveň přišli o bydlení. V tak nepříznivé situaci se starší manželský pár i navzdory finanční nouzi rozhodl projít Jihozápadní pobřežní cestu, moře jim přitom bylo věrným průvodcem.

Nelze ale opominout ani české literární vody. Zmiňme alespoň román K moři Petry Soukupové, které se (jak je pro autorku už příznačné) točí kolem mezilidských vztahů, a Vieweghovy všeobecně známé Účastníky zájezdu, kteří snad osloví i ty (nebo právě ty?), kdo běžně nečtou.

A co vy a vernerovky? Pokud jste Jula Verna nečetli už jako děti, můžete to o prázdninách zkusit napravit – třeba s Dětmi kapitána Granta. Staňte se na chvíli členy statečné posádky jachty Duncan a vydejte se na dobrodružnou cestu po oceánu!

A na závěr ještě jedno doporučení především pro dětské čtenáře – co takhle prozkoumat podmořský svět s malou velrybou Gerdou? Laskavé vyprávění z pera Adriána Macha je doslova pohlazením po duši.

Znáte další knihy, v nichž hraje moře významnou roli a které by stály za doporučení? Dejte nám o nich vědět!

Lenka Slámová, oddělení studoven

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here