Home anotace Griša – světlo a stíny

Griša – světlo a stíny

Griša – světlo a stíny

Ravka je země rozdělená válkou a Vrásou stínu – krajinou táhnoucí se od severu k jihu přes celé území, pásem temnoty obývaným strašlivými okřídlenými příšerami. Kdysi dávno ji vytvořil Černý heretik, mocný muž, který přesáhl hranice svých schopností a musel za ně zaplatit.

A najednou se objeví Alina, dívka, která si připadá naprosto průměrná, možná až podprůměrná. Její moc se poprvé projeví, když její nejlepší přítel ve Vráse čelí smrti a ona ho v zoufalém pokusu zachránit kryje vlastním tělem. Když už si oba myslí, že tam zemřou, vytryskne z Aliny její síla, která odežene nebezpečí a zachrání jim život.
Ta síla, schopnost ovládat světlo, by mohla být záchranou Ravky, způsob, jak odstranit Vrásu jednou pro vždy a tím i zastavit válku, která sužuje zemi již celé generace. Alina je ihned převezena do hlavního města, kde se má naučit své schopnosti ovládat a stát se grišou, členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků.
Začne o ni jevit zájem nejvyšší z grišů, okouzlující a mocný Temnyj a slíbí jí takovou moc a slávu, o jaké se jí nikdy ani nesnilo.

Alina ale postupně zjišťuje, že není všechno tak, jak jí to říkají a že vše směřuje k cílí, který by z ní namísto mocné světlonošky udělal otrokyni ve službách zlu. Pokud nechce být loutkou v rukách mocných, musí uprchnout. Vydat se na cestu sama, bez ozbrojeného doprovodu, navíc když ji všude honí a snaží se ji chytit a přivést zpátky, bojuje Alina o svou svobodu a někdy i o život…

Knížku si můžete vypůjčit zde. 🙂


Griša – světlo a stíny je první kniha z trilogie Griša. Autorkou je Leigh Bardugo, americká spisovatelka a autorka série Griša a Šest vran, odehrávající se ve stejném prostředí carského Ruska. Obě zmíněné série si záhy po vydání získaly velký ohlas mezi čtenáři. Další díly série Griša nesou název Bouře a vzdor a Zkáza a naděj

Mě osobně kniha uchvátila. Příběh je skvěle vymyšlený, svět grišů propracovaný do nejmenších detailů a prostředí trochu připomíná carské Rusko. Alina mi přišla ze začátku jako klasická fantasy postava s nějakým „handicapem“, chudinka, která se pak zázračně stane mocnou. Svým způsobem jsem měla pravdu, ale později jsem na to zapomněla a nemohla se od knihy odtrhnout

Kniha je určena teenagerům (klasifikována jako young adult kniha), někdy připomíná až pohádku. Mezi spoustou dobrodružství se najde i romantika a občas vás překvapí zvrat nebo klička. Určitě se co nejdříve vrhnu na druhý díl.

BARDUGO, Leigh. Griša. Světlo a stíny. Překlad Julie Žemlová. 1. vydání. Praha: Fragment, 2017. 311 stran. ISBN 978-80-253-3081-4.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here