Home historie Chess in Art aneb královská hra v umění napříč staletími

Chess in Art aneb královská hra v umění napříč staletími

0
Chess in Art aneb královská hra v umění napříč staletími

Pravidla šachu se v průběhu historie vyvíjela a často odrážela kulturní i politické pozadí nejen určité doby, ale také konkrétní země. V minulosti tak hráči po hrací desce posouvali třeba vezíry, slony či kanóny a roztříštěné byly také principy hry. Různorodost se dosud částečně zachovala v názvosloví, vždyť třeba v češtině máme střelce, ale v anglofonním světě a v mezinárodních hrách se používá bishop (tj. biskup).

edf

Podoba šachů, tak jak je známe dnes, se ustálila ke konci 15. století a od té doby došlo už jen k několika menším zásahům do pravidel. Jedna z posledních velkých úprav se týkala figurky dámy, která svůj předobraz nalezla v osobnosti španělské královny Isabely Kastilské a stala se nejmocnější figurou na celé šachovnici.

edf

Kniha Chess in Art je souborem uměleckých děl z období od 12. do 19. století, na kterých jsou šachy poměrně významným motivem. Můžeme na nich sledovat rozvoj malířských technik a postupů, které pochopitelně v průběhu oněch osmi staletí doznaly až neuvěřitelných proměn. Díla jsou uspořádána chronologicky, s trochou fantazie tak můžeme být i diváky vývoje této prastaré hry. Ne vždy však umělec pravidla hry znal a hrací desku někdy vyobrazil v takové pozici, že nelze vyčíst rozložení figur ani to, jaká se v době vzniku té konkrétní malby používala herní pravidla. Realističnost vyobrazení ale mnohdy sama o sobě nebyla podstatná, neboť šachy měly v umění často spíše symbolickou úlohu.

edf

Poměrně obvyklé bylo, že šachy v umění symbolizovaly dualitu, a tak v knize narazíte kupříkladu na několik děl, na nichž proti sobě u šachovnice sedí muž a žena. Téměř kultovní je dnes také motiv, kdy člověk hraje partii proti Smrti. To možná znáte z filmu Sedmá pečeť z roku 1957, ale už dávno před tímto snímkem byla hra se Smrtí tématem malířským, například v 15. století ji ve švédském kostele vyobrazil Albertus Pictor. Základní myšlenkou takovýchto děl byla všemohoucnost Smrti a skutečnost, že běžný smrtelník ani samotný král nemůže nikdy bitvu se Smrtí vyhrát.

edf

Ačkoli dnešní průmyslová výroba her přichází s neustálými novinkami, které jistě rozšiřují naše možnosti zábavy, šachy jsou v tomto ohledu takřka nepřekonatelnou stálicí, která i v 21. století dokáže oslovovat obrovské počty lidí po celém světě. Chess in Art Vás naláká k jedinečné procházce osmi staletími uměleckého vyobrazení této královské hry, kterou si jistě vychutná nejen šachista či milovník umění.

Autoři textu: Lenka Slámová, Lukáš Sláma 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here