Home DVACET PLUS JEDNA 16 * ROHANOVY HODINKY

16 * ROHANOVY HODINKY

0
16 * ROHANOVY HODINKY

Knihy hodinek byly v době pozdního středověku velmi populární, i v 15. století byly navíc stále symbolem společenského postavení. Latinský iluminovaný rukopis Rohanových hodinek je dílem anonymního umělce, jehož identita je zahalena tajemstvím. Dle svého mistrovského díla bývá jmenován Mistrem Rohanem. Manuskript v gotickém stylu vznikl mezi lety 1430 a 1435. Hodinky pravděpodobně objednala Jolanta Aragonská, vévodkyně z Anjou, pro svého synovce Karla VII., francouzského dauphina.

Kniha obsahuje běžné kalendáře, modlitby a litanie. Každý měsíc v hodinkách Rohanových zobrazuje i odpovídající znamení zvěrokruhu, seznam svatých dnů a miniaturní scénu práce, která se obvykle provádí v daném měsíci. Kniha není úplná (nebo nebyla dokončena), poslední je Stabat Mater.

Bohatě iluminované dílo obsahuje 239 pergamenových folií (několik folií chybí). Kromě 11 listů s celostránkovými iluminacemi jsou okraje knihy zdobeny starozákonními miniaturami s titulky ve staré francouzštině (tvoří tak jakousi druhou knihu, tzv. bibli moralisée). Celostránkové iluminace jsou známé pro velmi emocionální a dramatické ztvárnění muk Kristových a žalu Panny Marie. Velkou část knihy iluminovali pomocníci v mistrově dílně.

Severočeská vědecká knihovna má ve svém fondu faksimile rukopisu, jehož originál je uložen ve francouzské národní knihovně v Paříži.


text Jana Bednářová, plakát Václav Školoud


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here