Home historie ULRIKA – poslední láska velkého básníka

ULRIKA – poslední láska velkého básníka

0
ULRIKA – poslední láska velkého básníka

Víte o tom, že poslední láskou J. W. Goetha byla majitelka panství v Třebívlicích, baronka Theodora Ulrika Sofia von Levetzow?

J. W. Goethe a Theodora Ulrika Sofia von Levetzow. Foto: Wikipedia

 

Poprvé se Ulrika s Goethem setkala v Teplicích. Bylo jí něco málo přes dva roky a Goethe v té době obdivoval její matku Amálii (bohužel pro něj již vdanou). Druhé setkání s Ulrikou bylo osudové, protože Goethe se v kouzelném prostředí Mariánských Lázní do sedmnáctileté slečny zamiloval. Učarovala mu nejen svým mládím (jemu bylo 72 let), ale hlavně svou naivitou a bezelstností. Ač v té době byl již Goethe považován za klasika německé literatury, ba se dokonce stýkal s rodinou, krásná Ulrika samotného básníka ani jeho práce neznala. Goethe ji učil, nazývaje ji „dcerunkou“. Ona jemu dle pramenů říkala „dědoušku“. Vídali se spolu, rozmlouvali, rozuměli si… Nevíme přesně, jaký cit mezi nimi vznikl. Byla to láska?

Mrkněte doprava dolu na článek V Praze je paraván…

Ulrika se dostala i do jeho básní. Goethe od ní k 75. narozeninám dostal ručně vyšívaný paraván (později ho Ulrice poslal zpět). Říká se, že Goethe Ulriku požádal o ruku. Ulrika ale odmítla. Cítila se příliš mladá na takový svazek. Básník následně odcestoval a Čechy už nikdy nenavštívil. Ulrika se nikdy neprovdala a zemřela v devadesáti pěti letech.

Děti Ulrice ale osud dopřál – ne vlastní samozřejmě. Krutý osud si totiž zahrál s její mladší sestrou Amálií. Ta zemřela při porodu druhého syna Adalberta von Raucha. Staršímu Franzovi byly tři roky. Oba kluky Ulrika vychovala se svou matkou na zámku v Třebívlicích, kde je často navštěvoval otec chlapců, generál Gustav Adolf von Rauch.

Světu není známá jen Ulrika, ale také její šperky. Nejen Ulričin skvostný náhrdelník, ale celou sadu šperků 458 českými granáty, si můžete prohlédnout v Muzeu českého granátu v Třebenicích. Tedy věrnou kopii této soupravy, protože originál byl již dvakrát ukraden, tak se nesmí riskovat (po poslední loupeži ho našli v plechové krabici pod železnicí kdesi mezi Prahou a Ústím). Některé prameny uvádí, že soupravu Ulrika dostala darem od Goetha (asi že láska romantická ohromná). Prý to není pravda, vyvrací zas prameny jiné – byl to dárek od maminky.

Publikace o Ulrice si můžete půjčit ZDE.
Goethovo dílo v češtině či jiném jazyce si můžete půjčit ZDE.

Jana Bednářová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here