Home akce Knihovna oslaví 100 let

Knihovna oslaví 100 let

0
Knihovna oslaví 100 let

Jak to vidí a co všem přeje Jana Linhartová, ředitelka knihovny, v úvodníku Enteru 🙂

Přesně před rokem se mohli čtenáři tohoto měsíčníku dozvědět, jaké proměny čekají v roce 2018 naši knihovnu, a jsem ráda, že Vám mohu představit i pár novinek pro rok příští. Jsme a chceme být knihovnou „s přesahem“, i proto v lednu zahajujeme pilotní provoz prvního Poradenského a edukačního centra v ČR a věřte, že to bude PECka. V únoru začne výstavba nového depozitáře v ulici Na Schodech, v březnu se po rekonstrukci otevře (již druhým) knihovnickým plesem Wolfrumova vila s literární kavárnou, historickou čítárnou a galerií Maximka, pro čtenáře bude od jara ve Velké Hradební v provozu automatická vracečka knih v režimu 7/24. A to je jen malá ochutnávka toho, na co se můžete díky podpoře našeho zřizovatele, Ústeckého kraje, těšit.

Pro knihovny je rok 2019 rokem jubilejním, oslaví totiž 100 let od vzniku prvního českého knihovního zákona a mnohé také 100 let od svého vzniku. Často slýchávám, že dnešní děti málo čtou a knihovny jsou v době digitální zbytečné. Já si to nemyslím a snažím se, stejně jako ostatní knihovníci, aby tomu tak nebylo. Dnešní knihovny nejsou jen půjčovnami knih a dalších dokumentů, stávají se komunitními centry – nabízejí veřejný bezpečný a neutrální prostor, poskytují přístup ke všem typům informací, pomáhají kultivovat život v místě svého působení, vzdělávají, baví.

Chci využít této příležitosti k tomu, abych všem čtenářům popřála v roce 2019 pevné zdraví a spoustu životního optimismu. Naučte se sloužit lidem srdcem, naslouchejte, buďte k sobě vstřícní a to nám pomůže držet celý rok pospolu.

Jana Linhartová
ředitelka Severočeské vědecké knihovny

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here