Home anotace Víno, káva, čokoláda, bum… Apríl!

Víno, káva, čokoláda, bum… Apríl!

0
Víno, káva, čokoláda, bum… Apríl!

Třináctý týden roku 2018 se nese ve znamení změn, obměn a proměn, přesto v sobě ukrývá tradice. Je prvním kompletním týdnem jarním a jako první ze všech týdnů roku 2018 vstává o hodinu dříve po celý svůj čas. Je týdnem velikonočním a svátečním, otevírá dveře tradicím, církevním a lidový zvykům. Již není týdnem postním a ve chvíli, kdy si Boží hod velikonoční podá ruce s Aprílem, stane se nadmíru veselým společníkem vybaveným řadou podařených šprýmů a šprťouchlat.

A když jsme u těch tradic, zvyků, obyčejů, rituálů, šprýmů, folklóru, veselého umění a lidové zábavy, šprťouchlat, žertů a vtípků, jistě nám odpustíte, že knihou týdne nebude kniha jedna. Budou rovnou tři.

Ilustrační foto Pixabay

První kniha Čokoláda nám týden pořádně osladí. Aby nám chuť na sladké dlouho vydržela a nenudila, přidáme jemně hořkosti. S hořkou chutí poradí Kniha o kávě. A protože jde o týden výjimečný a slavnostní, kniha Víno doporučí, jakou odrůdu případně vybrat na sváteční stůl. Přejeme krásné svátky jara a veselého Apríla.

SCHUMACHER, Karl. Čokoláda: velká encyklopedie: dějiny čokolády, jemné pečivo, cukrovinky, dezerty a nápoje. Bratislava: Trio, 2002. ISBN 80-968705-0-5.

VESELÁ, Petra. Kniha o kávě: průvodce světem kávy s recepty na její přípravu. Praha: Smart Press, 2010. ISBN 978-80-87049-34-1.

DOMINÉ, André a Eckhard SUPP. Víno. Praha: Slovart, 2005. ISBN 80-7209-347-9.

Jana Bednářová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here