Home anotace Biografie cestovatelské legendy

Biografie cestovatelské legendy

0
Biografie cestovatelské legendy

CHROUST, Adam. Stingl Miloslav: biografie cestovatelské legendy. Brno: Jota, 2016. 538 s. ISBN 978-80-7462-870-2.

Kniha 12. týdne roku 2018 je dobrodružná, plná zajímavých zážitků, dramat i překvapivých setkání, příběhů, obrazů, fotografií, dokumentů, cest a kultur, zemí, lidí, břehů, moří a oceánů, hor a krajin… Vypráví totiž životní příběh jednoho z největších českých cestovatelů Miloslava Stingla (nar. 19. 12. 1930 v Bílině), který osobně poznal řadu domorodých kultur a o svá dobrodružství a zážitky se podělil ve více než 43 knihách.

Tvůrcem autorizované biografie cestovatelské legendy, jak zní podnázev knihy Stingl Miloslav, je dokumentátor, producent, projektový manažer a milovník dějin 19. a 20. století Adam Chroust. Předmluvu napsal cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund, krásné ilustrace ke knize vytvořila animátorka Eliška Chytková.

Publikace s více než pěti sty fotografiemi a význačnými dokumenty zahrnuje i vyklápěcí stránky s mapami. Zajímavý je také bohatý doprovodný materiál: ručně malovaná barevná oboustranná nástěnná mapa světa, DVD s výběrem nejlepších televizních pořadů a dokumentem z expedice za kubánskými indiány Yeteras, CD s nahrávkami rozhlasových rozhovorů, replika Stinglova cestovního pasu s dobovými vízy.

 „(…) ‚Pane profesore, volalo Ministerstvo zahraničí, prý jestli byste chtěl být indiánský náčelník.‘ A já jsem jí říkal: ‚Paní Marie, to už jsem slyšel na apríla hodně blbostí, ale tohle mi ještě nikdo neřekl.‘ Jenže nešlo o vtip. Asi za hodinu volalo opravdu Ministerstvo zahraničí a ptali se, jestli bych nechtěl být indiánským náčelníkem. (…) ‚Soudruzi, co vy byste tomu řekli?‘ Odpověděli: ‚Soudruhu Stingle, my se poradíme a za hodinu vám zavoláme.‘ Za hodinu opravdu znovu telefonovali a říkali: ‚Tak my bychom chtěli, abyste byl indiánský náčelník.‘ Mně to samozřejmě nedalo a zeptal jsem se: ‚A proč, soudruzi?‘ Asi na vteřinu bylo ticho, načež se ve sluchátku ozvalo rázné: ‚Protože to jsou naši rudí bratři.‘ A to mě absolutně odbouralo.“ (s. 311)

/Knihu i doprovodné materiály si lze prezenčně vypůjčit v Regionální studovně (Oddělení studoven, VH 45)/

Jana Bednářová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here