Home literatura <strong>Křídla pro sny aneb Příběh Jonathana Livingstona Racka</strong>

Křídla pro sny aneb Příběh Jonathana Livingstona Racka

0
<strong>Křídla pro sny aneb Příběh Jonathana Livingstona Racka</strong>

Když máte poprvé v ruce knihu o Jonathanu Livingstonu Rackovi, může se vám na první pohled zdát, že jde o obyčejný příběh o ptákovi, který sní o tryskovém létání až do vzdálených výšin. V knize jde ale o mnohem více než o příběh…

Je věcí náhody či předurčení, že se někdy v životě setkáte s knihou, která vás do morku kostí osloví a změní či alespoň kousek posune váš pohled na svět. Pro mne se již v době dospívání stala silnou inspirací kniha Richarda Bacha Jonathan Livingston Racek. A ač je to opravdu strašně dlouho, její kouzlo ve mně stále rezonuje. Kniha může působit jako dětská pohádka a je možné ji tak i číst. Pravděpodobněji si ale brzy všimnete její filozofické hloubky a spolu s Jonathanem v letu existenciální meditace začnete přemýšlet nad otázkami „Kdo jsem?“ a „Co je mým posláním na tomto světě?“. Kniha se zabývá existenciálními tématy, jako jsou smysl života, hledání identity a svobody.

Možná se sluší nejprve Jonathana představit. Jonathan Livingston Racek je racek. Pták, dlouhokřídlý letec, čeledi Laridae. Asi bychom našli v kdejaké encyklopedii zevrubnější popis fyzických znaků pro všechny racky, také jejich vlastnosti, rychlost letu, složení potravy a další podrobnosti. To však neplatí pro Jonathana. Náš racek (tedy Jonathan) je odvážný a nezávislý racek, neúnavný průzkumník neustále toužící po větším porozumění světu a všemu neznámému. V příběhu jeho postava představuje symbol lidského hledání cesty k poznání sebe sama.

Jonathan je odhodlaný stát se nejlepším letcem mezi racky. Nechce se chvástat, to vůbec ne, jen touží po létání nejen kvůli potravě, ale pro pocit radosti a svobody. Jeho touha po svobodě a lehkosti, a především jeho odvaha riskovat, jsou inspirací každému, kdo se snaží žít plným životem a najít svůj smysl na tomto světě. Ne toliko pro ostatní racky, kteří Jonathana odmítají a nedokáží pochopit jeho touhu po létání z čiré radosti. Jonathan se nevzdává, i když ho to stojí spoustu námahy a bolesti. Létá, hledá, pozměňuje budoucnost…

V příběhu je obsaženo silné poselství o tom, že každý má schopnost změnit svět a ovlivnit budoucnost – Jonathanova snaha naučit se létat odlišně od jiných racků je metaforou hledání vlastní cesty nezávisle na názorech a očekávání ostatních. Pro Jonathana taková cesta znamená odmítnout konformitu, proniknout za hranice známého, riskovat a nevzdávat se snů. (Nikdy se nevzdávat snů! I když zrovna „padáš na zobák“.) Na své trnité pouti za poznáním Jonathan zjišťuje, že niterní i fyzické hranice jsou jen iluze. Ať se děje, co se děje, je to zkrátka tak – je možné se stát tím, čím si přeješ být. Vůbec to neznamená být nejlepší. Znamená to plnit si sny. Najít svobodu. Být šťastný. Létat. (Pro vás třeba něco jiného…)

Jonathnan Livingston Racek je kniha, která nás přivádí k samotnému jádru lidského bytí a ukazuje, že naše hledání nemusí být marné. Jonathan nás metaforicky učí, že nemusíme být omezeni instinkty a nutností o přežití, ale že můžeme volit svůj vlastní život a najít v něm smysl. Pokud objevíme vnitřní klid a smysl naší existence, můžeme se stát nejen šťastnými, ale také skutečně svobodnými. Protože, jak říká Richard Bach: „My jsme ti, kdo letíme. Jsme tím, co jsme vytvořili.“

Setkali jste se ve svém životě také s knihou či knihami, které vás inspirovaly? Podělte se s námi 🙂

________________________________

Richard Bach (nar. 23. 6. 1936 Oak Park, Illinois) je americký spisovatel a pilot. V roce 1955 vstoupil do amerického námořnictva a poté pracoval jako pilot soukromých letadel. Literární kariéru začal v roce 1963, kdy psal pro letecké časopisy. Téhož roku vydal svou prvotinu Stranger to the Ground. Jeho neslavnější knihu Jonathan Livingston Racek si mohli čtenáři přečíst již v roce 1970. Záhy se stala bestsellerem a prodala se v milionech kopií po celém světě. Bach také napsal scénář ke stejnojmennému filmu, který byl natočen o tři roky později. (Zdroj: Wikipedie)

________________________________

NAJDETE V NAŠÍ KNIHOVNĚ

Knihy v češtině

BACH, Richard. Racek. 1. vyd. Praha: Supraphon, 1984. 89 s. Překlad Zdeněk Hron.

BACH, Richard. Jonathan Livingston Racek. 2. vyd. Praha: Nadace Lyry Pragensis, 1992. 92 s. ISBN 80-7059-042-4. Překlad Zdeněk Hron.

BACH, Richard. Jonathan Livingston Racek. 2. vyd. Praha: Nadace Lyry Pragensis, 1996. 92 s. Lyra Pragensis ; sv. 63. ISBN 80-7059-063-7. Překlad Zdeněk Hron.

BACH, Richard. Jonathan Livingston Racek. V Synergii vyd. 1. Praha: Synergie, 1999. 64 s. ISBN 80-86099-23-7. Překlad Robert Gajdoš.

BACH, Richard. Jonathan Livingston Racek. V tomto překladu vydání třetí, v nakladatelství Argo druhé, rozšířené. Praha: Argo, 2017. 147 stran. ISBN 978-80-257-2098-1. Přeložil Zdeněk Hron.

Audioknihy

BACH, Richard. Jonathan Livingstone Racek. Praha: Tympanum, 2007. 1 zvuková deska. Čte Saša Rašilov.

BACH, Richard. Jonathan Livingstone Racek. CZ: Tympanum, 2007. 1 zvuková deska. Čte Saša Rašilov.

Knihy v dalších jazycích

BACH, Richard. Die Möwe Jonathan: Illusionen: die Abenteuer eines Messias wider Willen. Berlin: Ullstein, 1993. 127 s. ISBN 3-548-23279-5.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here