Home Nezařazené Jestliže jde vše podle plánu

Jestliže jde vše podle plánu

0
Jestliže jde vše podle plánu

„Jestliže jde vše podle plánu, stala se někde chyba.“[1]

Krátká zpověď chronického prokrastinátora.

Chyba je má nejlepší přítelkyně. Nevěříte? Buď jak buď, je to tak.

Neomylně si mne celý život hlídá a provází bezmála na každém kroku. Pravda, někdy mi trochu leze na nervy a raději bych byla, kdyby nebyla. Kličkuji mezi jejími nástrahami a dělám, že nejsem doma. Tužím se a snažím se ji zmást. Setřást. Pak si uvědomím, co pro mne znamená a kolik dobrého přináší a všechny zaječí myšlenky mě opouštějí.

Především jsem díky mé přítelkyni chybě čile zapojena do celoživotního vzdělávání. Vždyť „chybami se člověk učí“. Čím vícekrát chybu za den potkám, a jistě se mi to poštěstí alespoň jednou denně, tím více toho znám.

Navíc se se svou kamarádkou nenudím. Pořád se mění. Dokáže být všestranná a různorodá, má mnoho tváří a významů. Umí být pravopisná, početní, zbytečná, gramatická, osobní, ojedinělá, opravená, statistická, tisková, vlastní, cizí, profesní, pozitivní, strašná, vážná, systémová, problematická, skrytá, směšná, vítaná, inspirativní, poučná, nějaká, viditelná, pochopitelná, mrzutá, zábavná, etická, faktická, hloupá, nevyhnutelná, vztahová, přístrojová, rozesmávající, neúmyslná, teoretická, netolerovaná, zásadní, životní, zajímavá, náhodná, trapná, technologická, odstranitelná, významná, nepostřehnutelná, systematická, absolutní, nedůležitá, úmyslná, přirozená, častá, zlá, hrubá, normální, odpuštěná, kritická, relativní, nečekaná, výběrová, malá i velká…

Abych nezapomněla to nejdůležitější. Díky mé kamarádce chybě jsem opravdovým člověkem. Říká se přeci, že „mýlit se je lidské“.

__________________________________________________________________________________

„Chyba“ a „omyl“ jsou častým tématem naučných, odborných i beletristických děl. Sáhnout můžete vedle literatury poučné po detektivce, kde se to chybami jen hemží, nebo si přečíst pár glos, básní a povídek, případně humorný či vážný příběh ze života.

Pokud byste měli chuť si přečíst něco o chybách a omylech v literatuře, doporučuji následovat náš katalog třeba tudy: Chyby a omyly

A jak se vyhnout chybám pravopisným (nejen v češtině)? Hledejte a studujte zde: Pravidla pravopisu

A ještě jedna zajímavost. Mezinárodní den omylů spadá každoročně na 30. 2. Obávám se, že takto významný den v kalendáři nenajdete. Však ano, k omylům a chybám dochází všude, a to i v kalendáři.

__________________________________________________________________________________

Autor: Jana Bednářová


[1] Citát neznámý autor (Zdroj: Internet)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here