Home literatura MAGNESIA LITERA 2022

MAGNESIA LITERA 2022

0
MAGNESIA LITERA 2022

V neděli 10. 4. 2022 byly vyhlášeny výsledky již 21. ročníku Magnesia Litera. Knižní cenu uděluje Spolek Litera ve snaze propagovat kvalitní českou literaturu napříč žánry. Vítěze vybírá porota i odborná veřejnost v celkem devíti kategoriích. A které knihy vybrala letos?

Magnesia Litera Kniha roku

Pavel Klusák: Gott. Československý příběh.

Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná jen o biografii slavné popové hvězdy. Zpěvákův životní příběh je však zasazen do kontextu doby a kniha tak navíc podává plastický obraz o životě několika generací v Československu od padesátých do devadesátých let minulého století.

Palmknihy Litera za prózu

Stanislav Biler: Destrukce

Novodobý vesnický román vypráví příběh učitele, který utíká z města na venkov, aby zde nalezl klid, řád a jistotu. Časem však přichází na to, že ideál venkova tak, jak si ho vysnil, neexistuje, a ztratí smysl života. Před definitivním zhroucením ho zachrání spřízněné duše, které zde nakonec najde.

Moleskine Litera za poezii

Vladimír Mikeš: Odkud to přichází?

Jeden z nejznámějších překladatelů, současně i autor poezie, se představuje souborem vybraných textů z let 2015–2018. Prostřednictvím veršů vzpomíná na minulost, zachycuje přítomnost a hledá smysl lidské existence. Své myšlenky a pocity vyjadřuje pevně a jistě působícím živým, současným jazykem.

Litera za knihu pro děti a mládež

Marka Míková: Kabát a kabelka

Autorka v knize s osobitostí a humorem vypráví příběh kabátu, který se z neznámého důvodu ocitl na zasněženém chodníku, a růžové kabelky, zapomenuté v ranní tramvaji. Děj se odehrává během nouzového stavu v liduprázdných ulicích Prahy. Půvabný příběh doplňují ilustrace Galiny Miklínové.

Litera za naučnou literaturu

Jan Žďárek: Ohroženi hmyzem? Neobvyklá setkání po 40 letech,

Publikace na vysoké odborné úrovni přináší nejnovější informace z oboru chemické komunikace, fyziologie a etologie hmyzu. Autor v ní mistrně prezentuje moderní i klasické poznatky s cílem zaujmout biology i vzdělanou laickou veřejnost.

Litera za nakladatelský čin

Lucie Doležalová, Karel Pacovský a kol.: Lipnická bible

Kvalitně zpracovanou publikaci vydal Spolek Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého v Okrouhlicích. Obsahuje nástin politických a kulturních souvislostí vzniku bible a zdůrazňuje téma jejího užívání v náboženské polemice pozdního středověku. Publikace je součástí projektu a vyšla v souvislosti s výstavou Příběh Lipnické bible na hradě Lipnici pořádané k příležitosti 600. výročí jejího vzniku. Iluminovaný rukopis byl k tomuto účelu zapůjčený z Museum of the Bible ve Washingtonu. Na webových stránkách lipnicebible.ff.cuni.cz  je pak digitalizovaná podoba Lipnické bible volně k nahlédnutí.  

Aktuálně.cz Litera za publicistiku

Pavel Klusák: Gott. Československý příběh

Kniha zvítězila i v kategorii „Kniha roku“, viz výše.

DILIA Litera za debut roku

Tereza Dobiášová: Tajemství. Neskutečný příběh Anežky České

V obsahově rozsáhlém románu autorka vypráví příběh Anežky České, „jak se pravděpodobně nestal“. Zachycuje její život od dětství do chvíle, kdy se rozhodla vstoupit do kláštera. Představuje ji ne jako přísnou světici z legend, ale jako dívku s bohatým vnitřním životem. K historickým reáliím autorka přidala fiktivní příběhy s milostnými a mystickými motivy.

Litera za překladovou knihu

Jacek Dukaj, přeložili Michael Alexa a Michala Benešová:  Led

V tomto sci-fi románu autor vykreslil alternativní historii světa. Prostřednictvím hlavního hrdiny Benedykta Gierosławského, který se v roce 1908 vydá na dobrodružnou cestu, putuje zamrzlou zemí z Varšavy přes ledovou Asii až do Irkutska. S rozsahem tisíc stran se překladatelé vypořádali na výbornou. Překlad působí plynulým a kompaktním dojmem a i díky němu se román řadí k těm dobrým.

Kosmas cena čtenářů

Pavel Tomeš: Až na ten konec dobrý

Humorný román o smrti, kde najdete všechno. Lásku, smrt, legraci, vesmír, sex i zázrak.

Magnesia blog roku

Kateřina Panou: Řecké štěstí (Facebook)

Češka žijící v řeckém městečku Parga přináší na svém literárním blogu glosy i krátké fejetony. Na zajímavosti jim přidává i kontrast dvou prostředí, v nichž se autorka pohybuje.

text/Jitka Haincová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here