Home malíři České Vánoce s Josefem Ladou

České Vánoce s Josefem Ladou

0
České Vánoce s Josefem Ladou

Josef Lada (17. 12. 1887 – 14. 12. 1957) byl malíř, ilustrátor, scénograf a spisovatel. Narodil se v Hrusicích nedaleko Prahy, kde vyrůstal v chudé rodině venkovského ševce. Dětství prožité na venkově se mu později stalo velkou inspirací.

Od malička velmi rád kreslil, ale chudé poměry ho přiměly hledat si učení s bytem a stravou. Jako patnáctiletý odešel do Prahy vyučit se malířem pokojů a divadelních dekorací, zanedlouho přešel do učení na knihaře-zlatiče. Během toho navštěvoval večerní kurzy kreslení na UMPRUM.  Nakonec byl přijat na denní studium, ale školu nedokončil a začal se věnovat vlastní tvorbě. 

Od raného dětství neviděl na pravé oko, které si poranil o otcův ševcovský nůž, přesto si prosadil výtvarnou dráhu. O svém handicapu nemluvil, a i když se s ním musel neustále vyrovnávat, je jeho výtvarný projev charakteristický právě přesným a pohotovým viděním a schopností vybavit si vše do nejmenšího detailu.  

V díle čítajícím více než 15 000 barevných i černobílých ilustrací převažují ty dětské.  Pro dospělé jsou asi nejznámější kresby v knize Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Namaloval i řadu obrazů, oblíbeným motivem byly postavy vodníka či ponocného, nezaměnitelné kouzlo mají obrázky se zimní tematikou. Přispíval do novin a časopisů, vytvářel kalendáře, plakáty, ex libris a napsal několik knih pro děti (Kocour Mikeš, O chytré kmotře lišce). Byl hlavním výtvarníkem filmové pohádky režiséra Josefa Macha Hrátky s čertem

S manželkou Hanou měl dvě dcery Alenu a Evu. Eva zemřela v roce 1945 při leteckém bombardování, Alena byla ilustrátorkou a malířkou. 

V roce 1947 byl jmenován národním umělcem.


Zdroje: 

PEČINKOVÁ, Pavla. Josef Lada. Praha : Gallery, 1996. 203 s. 

Josef Lada. Památník Josefa Lady v Hrusicích [online]. Senohraby: Oblastní muzeum Praha – východ, ©2016 – 2021 [cit. 2021-11-03]. Dostupné z: https://hrusice.muzeumbrandys.cz/cz/josef-lada


Text Jitka Haincová / Ilustrace Václav Školoud

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here