Home anotace Máte školy málo? A tak štěkám jako hrom…

Máte školy málo? A tak štěkám jako hrom…

0
Máte školy málo? A tak štěkám jako hrom…

Příchod září každoročně znamená hlavně začátek školního roku. Co se na to trochu naladit a přečíst si nějakou knihu, v níž mají škola a vzdělávání zásadní roli?

Deník malého poseroutky Samá voda si můžete vypůjčit pod signaturou M12794/XV.

Už nějakou dobu se v čele žebříčku nejpůjčovanějších knih v Severočeské vědecké knihovně drží Deník malého poseroutky. Pokud jste se ještě k těmto zápiskům kluka, co v jedenácti přešel na víceleté gymnázium, nedostali, můžete si k nám pro něj zajít. A nemyslete si, že pro dospělé se takové knihy nehodí – na dětské knihy nikdy nebudete moc staří!

V našem knihovním fondu máme spoustu různých vydání Harryho Pottera. Takže výběr závisí jen na vás 🙂

Ať už jste děti, nebo dospělí, můžete si také přečíst dnes už kultovní sérií knih o Harrym Potterovi. Čarodějnická škola a příběhy chlapce s jizvou na čele, to je i moje srdcová záležitost, a beze studu přiznávám, že stále čekám na svůj dopis z Bradavic! 😊

Tuhle knížku můžete hledat pod signaturou B79336.

Z oblasti young adult vám můžu doporučit třeba Hledání Aljašky, v němž šestnáctiletý hrdina sní o svém „velké možná“ a v internátní škole se zamiluje do nepředvídatelné Aljašky (a tím nemyslím jeden ze států USA, ale Aljašku Youngovou, jednu ze zdejších studentek).

Romány z intru. Možná se budete i bát…

Na internátu se odehrává i thriller Zlomené duše, tentokrát jde však o příběh zasazený do roku 1950, v němž záhadně zmizí jedno z děvčat. Ponurou atmosféru má i další příběh, tentokrát jsou v něm ale navíc i sci-fi prvky. Na podivném anglickém internátu jsou vzděláváni a vychováváni sirotci s podivným životním určením, o nichž pojednává román Neopouštěj mě od nobelisty Kazua Ishigura. Objevují se tu docela zásadní otázky: kdo jsme, odkud přicházíme, kam směřujeme…

Perné chvilky při výchově Kevina…

A že může být škola dějištěm i krvavých událostí, o tom se můžete dočíst v románu Musíme si promluvit o Kevinovi. Je psaný formou velice upřímných dopisů, které matka šestnáctiletého vraha píše svému odcizenému manželovi. Neodpustím si doporučit vám i stejnojmenný film, který je díky skvělým hereckým výkonům stejně dobrý jako sama kniha.

Malou lhářku si můžete vypůjčit i jako elektronickou knihu.

Poslední z poněkud depresivnějších knih, které tu chci vypíchnout, je Malá lhářka – psychologický román s prvky thrilleru, v němž studentka vznese proti svému učiteli obvinění ze zneužívání.

Opusťme ale pochmurné ladění, teď vám totiž nabídnu tři knihy, které vám naopak zaručeně vykouzlí úsměv na tváři. Jendou z nich je Nahoru po schodišti dolů, román, který je jakousi karikaturou byrokratického středoškolského prostředí plného oběžníků a nesmyslných příkazů a zákazů, díky nimž mezi hrdiny dochází ke spoustě vtipných situací. Druhou knihou plnou smíchu je Pán Kaplan má stále třídu rád, který je pro změnu zasazen do večerní školy anglického jazyka pro cizince. Díky bravurnímu českému překladu Antonína Přidala ale vůbec nemusíte umět anglicky! Jestli se do „Kaplana“ pustíte, čeká vás spousta smíchu nad jazykovými hříčkami – já se teda bavila neskutečně! 😊 Jestli ale chcete číst spíše o tom, jak to chodilo na českých školách, zkuste humoristickou klasiku v podobě románu Cesta do hlubin študákovy duše.

No a pokud se při četbě nepotřebujete děsit ani smíchy popadat za břicho a raději si vychutnáte klasický román, pak vám ještě doporučím americkou knihu Džungle před tabulí, který má ráda třeba moje maminka.

Ať už jste studenti, učitelé nebo ani jedno z toho, přeji vám příjemné podzimní čtení.

Lenka Slámová, oddělení studoven

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here