Home cizí jazyky Za oponou kouře leží krásná zem

Za oponou kouře leží krásná zem

0
Za oponou kouře leží krásná zem

Aktuální situace v Afghánistánu plní stránky novin i webů po celém světě. Násilí, zbraně, nepokoje to vše nesou obyčejní obyvatelé dotčeného regionu na svých bedrech a ve svých duších. Tahanice o královská křesla mají na svědomí nespočet zmařených životů po celém světě. Pojďme se podívat na Afghánistán také z jiného úhlu.

Vlajka Afghánistánu

10 zajímavostí, které jste o Afghánistánu nejspíš nevěděli.

  1. Den nezávislosti v Afghánistánu připadá na 19. srpna 1919, kdy došlo mezi spojeným královstvím a Afghánistánem k podepsaní memoranda. Afghánistán se tak stal nezávislým státem.
  2. V zemi se mluví dvěma hlavními jazyky – darí a pašto. Jen 1 procento populace mluví arabsky.
  3. I když zde zákon šaría dovoluje život v polygamii, málo kdo dnes takový svazek udržuje. Podle dostupných údajů v roce 2018 uzavřelo polygamní sňatek jen 5 procent ze všech manželství.
  4. Afghánistán byl v letech 1979–1989 v područí Sovětského svazu. Poté se o vládu v zemi pokoušeli místní hnutí a menší armády. Od roku 1994 se vlády ujalo radikální hnutí Tálibán.
  5. Ve své práci se Afghánistánu věnuje žurnalistka Petra Procházková. Jedna z jejich knih brzy získá svoji animovanou verzi. Pod názvem Moje slunce Rad ji diváci mohou shlédnout v českém jazyce a v darí.
  6. Ke slušnému pozdravu patří mezi lidmi v Afghánistánu podaní rukou.
  7. Afghánci jsou velmi pohostinní. I neznámí lidé jsou v afghánské domácnosti vítání se ctí a vážností.
  8. Pokud jdete na návštěvu, patří se, abyste s sebou přinesli dárky.
  9. Každý Afghánec má své oblíbené jídlo a barvu. Rád se směje se svými blízkými.
  10. Ze současné situace jsou Afghánci vyděšení a zoufalí. Mají pocit, že všechen pokrok za posledních dvacet let byl marný.
Různé části země, zleva: 1. Národní park Band-e Amir; 2. Salangský průsmyk v provincii Parván; dole: 3. údolí Korangal v provincii Kúnar a 4. přehrada Kadžaki v Hílmandu. Foto/wikipedia

V temnotě a strachu, je velmi důležité mít na paměti, že jsme všichni lidé. Nepokoje ve vládě jsou nepřítelem obyčejných lidí. Tím spíše, když jde o tak brutální útok na vládu země.

Přijde mi, že největším úkolem médií, je přilákat pozornost. Protože pokud nejde o senzaci, ukáží jen část pravdy. Proto se na českých zpravodajských webech asi nedočkáme žádné reportáže o milionech lidí, kteří se snaží žít v klidu a míru.

Pro každého z nás je velmi důležité být informovaný ze všech stran. Mělo by být naší povinností zajímat se nejen o tom, co se skutečně děje, ale mít přehled i o kulturním a historickém podtextu země. A to především, když jde o takto citlivá témata.

V naší knihovně máme o tématu široký výběr knih jak v češtině tak v angličtině. Můžete si vypůjčit nějakou beletrii, ale i naučnou literaturu. Knihy o dějinách i aktuální studie od afghánských autorů. Dozvíte se tak o celém regionu, který aktuálně trpí. Podívejte se za oponu černého kouře a nenávisti, na krásnou zemi a její příběhy.

Vaše Ani Petrak, Americká knihovna

Tipy na knížky z našeho fondu:

The Afghan (Afghánec), Frederic Forsyth (vypůjčit si můžete anglickou i českou verzi)

Pevnost devíti věží : příběh afghánské rodiny / Akbar Omar Qais

Konflikt a obnova v Afghánistánu : kontext, prostředí a zájmy / Nik Hynek, Jan Eichler a Lubomír Majerník

 Lovec draků / Khaled Hosseini 

Tisíce planoucích sluncí / Khaled Hosseini

A hory odpověděly / Khaled Hosseini

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here