Home anotace Pionýr infografiky z obecné školy

Pionýr infografiky z obecné školy

0
Pionýr infografiky z obecné školy

Práce knihovníka je z každé strany interesantní. Denně mi projdou rukama desítky knih. Většina z nich je zajímavá a některé dávám z ruky jen velmi nerad. To je případ i níže uvedených titulů. Když jsem chodil do základní školy, pamatuji si z přirodopisného kabinetu na barevné závěsné obrazy. Byla na nich zvířata z celé Země. Rostliny, které klíčí a kvetou na loukách za našimi domy i v džunglích za oceánem. Naučili jsme se z nich základní řemesla, míry, délky a dozvěděli se něco o tělovědě. Představuji vám dvě knihovní jednotky, které vydalo Muzeum východních Čech v Hradci Králové.

Při listování publikací Pohádky a bajky první republiky jsem se nejprve rozplýval nad krásnými ilustracemi. Při bližším prozkoumání mi náhle začaly vyskakovat souvislosti. Například pohádka s názvem „Kozlové na lávce“ mi nápadně připomněla současné šarvátky na naší politické scéně. „Při hádce počali se trkat…“. Na dalším listě je „Pohádka o lenošné myšce“. Tady mě napadlo přirovnání k lidem, kteří se velmi málo nebo vůbec podílejí na dobrém chodu společnosti.

Není to úplně knížka, jsou to listy v papírových deskách, ale určitě stojí za vypůjčení. Vizuálně i obsahově je to dílko přímo skvostné. Krátké příběhy byly sepsány ze školních obrazů, které dříve visely snad v každé třídě. Jsou k vypůjčení v dětském oddělení knihovny pod signaturou M22534.

Bajku o vráně a lišce známe všichni. Když ji převedeme do současnosti, jistě si dokážeme za dvě hlavní postavy někoho dosadit. Na jedné straně pýcha na druhé lstivost. A proto „Nevěřte pochlebovačům…“. „O veliké řepě“ je pohádka o vzájemné pomoci, o spolupráci. I když v dnešní době starost o jiné málem vymizela, přesto se ve chvílích zmaru najdou tací, kteří přiloží ruku k dílu. Schválně jestli i vy naleznete v pohádkách nějaké spojení s dnešní dobou.

Druhá knížka je pestrá jako cizokrajný pták. Černobílé dobové fotografie z obecných škol střídají barevné vyučovací tabule mnoha žánrů lidského poznání. Jmenuje se příznačně „Školní obrazy“ a její autorkou je kurátorka muzea Pavla Koritenská. Nástěnné obrazy nás provedou třeba světem včely obecné nebo poodhalí důmyslné cesty v mraveništi. Seznámí nás s Karlem IV. a zavedou do jihoamerického pralesa. Je možná škoda, že těmto učebním pomůckám téměř odzvonilo. Ale jak se říká: „Není všem dnům konec“. Knížku si můžete vypůjčit ve vědecké části knihovny pod signaturou IN274897.

Václav Školoud, oddělení doplňování a zpracování fondu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here