Home anotace Znáte Gloria musaealis?

Znáte Gloria musaealis?

Znáte Gloria musaealis?

Kdo ví, odpoví, kdo neví, nevadí. Gloria musaealis je Národní soutěž muzeí a v loňském roce 2020 se uskutečnil již XIX. ročník. Slavnostní vyhlášení výsledků Smetanově síni Obecního domu proběhlo kvůli pandemii virové choroby covid-19 až 17.  června 2021. Soutěží se v kategorii muzejní výstava, publikace a počin roku.  Tolik jen velmi stručně a obecně k soutěži. Nyní k hlavnímu důvodu, proč by vás letošní ročník jako čtenáře Severočeské vědecké knihovny mohl zajímat.

První úspěch přinesla výstava Muzea města Ústí nad Labem. V kategorii Muzejní výstava roku 2020 vyhrálo muzeum s výstavou „Písky známé i neznámé aneb Fascinující svět obyčejného písku“. Výstava o obyčejném a známém materiálu, která přinesla neobyčejný úspěch významné instituci regionu. Rozhodně veliký úspěch a zaslouží si uznání.

Knížku „Umění v nouzi!?“ si můžete prostudovat také u nás v regionální studovně pod signaturou IN274459

Druhým úspěchem instituce z regionu byla výhra v kategorii Muzejní publikace roku 2020, kterou vyhrála publikace Regionálního muzea v Teplicích s názvem „Umění v nouzi!?“. Česko – německá publikace vychází jako katalog stejnojmenné úspěšné výstavy muzea konané od září 2019 do února 2020. Publikace je věnována aktivitám Sekce pro výtvarné umění muzejní společnosti Teplice-Šanov, která působila v letech 1932-1938. Během nedlouhé doby své činnosti uspořádala sekce 19 výstav, provozovala městskou galerii a položila základ muzejní sbírce.

Chcete-li se dozvědět více o kulturních a společenských souvislostech a poznat jednu ze zajímavých kapitol německo-českého umění v meziválečném Československu z našeho regionu není lepší volba než tato publikace.

Text publikace je doplněn reprodukcemi uměleckých děl, archivních dokumentů, ale také pohlednic a fotografií z ulic tehdejších Teplic. 

Výroční zprávu si lze vypůjčit ve vědecké části knihovny pod souborným dokumentem N169848/…. Foto/Václav Školoud

Národní soutěž muzeí Gloria musaealis je inspirativní a pokud vás zaujala, přijďte si do SVKUL pro publikaci „Umění v nouzi“ nebo pro jednotlivé výroční zprávy všech ročníků soutěže. Zde jsou přehledně prezentovány všechny vítězné i nominované výstavy, publikace i počiny muzeí z celé republiky a mohou sloužit jako dobrý přehled o současném dění a vývoji muzeí.

Kateřina Benešová, oddělení doplňování a zpracování fondu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here