Home anotace U Ra No vA – debut roku

U Ra No vA – debut roku

0
U Ra No vA – debut roku

U Ra No vA – vítěz Magnesia Litera v kategorii Litera za debut roku

Toužíte po nestandardním literárním zážitku? Pak doporučuji prvotinu Lenky Elbe, která právě získala cenu Magnesia Litera za debut roku. Výjimečnost této prvotiny lounské rodačky spočívá hned v několika rovinách a je škoda, že jí dosud nebyla věnována přílišná pozornost – a že si ji zaslouží, o tom svědčí nejen toto ocenění.

V prvé řadě je tento román zajímavou koláží různorodých žánrů. Do realistického románu se zde prolínají prvky sci-fi či fantasy, tím vším prochází linka detektivní, ovšem patrné jsou tu i prvky thrilleru a komedie.

Tou druhou věcí, která dělá z Uranovy docela výjimečné čtení, je její dějové zasazení do Jáchymova. Autorka se tu dotýká závažného tématu utrpení politických vězňů ve zdejších lágrech, kteří si tu kdysi odpykávali režimem uložené tresty a při těžbě uranu se z nich postupně stávali jen prázdné schránky bez života. Zastřešujícím tématem románu se tak stává snad nikdy nekončící boj dobra a zla.

Knížku máme v knihovně uloženou pod signaturou B83588. Zatím je k dispozici v regionální studovně. Již jsou ale objednány další multiplikáty.

Čtenář se ocitne nejprve v době po pražském jaru, kdy se dcera Čechoslováka Angela vydává za svými českými příbuznými do Jáchymova. Angelin partner, který zatím zůstává v Británii, se už ale jejího návratu nedočká – po mladé ženě se totiž v tomto krušnohorském městě slehne zem. Henry pak pravidelně navštěvuje její prázdný hrob, ženino tělo se totiž nikdy nenašlo. Teprve po třiceti letech (a tedy už léta po sametové revoluci) se Henry odhodlá vydat v jejích stopách a doufá, že se s dávnou ztrátou své přítelkyně konečně vyrovná. S novou partnerkou se ubytuje v lázeňském hotelu Sklodowska a show může začít…

Co z románu vypíchnout jako nejzajímavější? Určitě skupinu jaderných fyziků s jejich jad(e)rným humorem, kteří vás zaručeně budou bavit! Rozhodně taky bezelstnou zdravotní sestru Elbe s jejím abstinenčním psem, která se ve své přímočarosti nebojí říct, že v tomhle hotelu „na pokoj číslo 8 ubytovávají kretény“. Především je ale třeba zdůraznit, že Lenka Elbe má neuvěřitelnou představivost – v jáchymovském městě duchů se díky ní rozehrál neskutečný příběh.

Pokud vám nevadí místy až absurdní situace a postavy, jež jsou mnohdy karikaturami sebe samých, pak vám román doporučuji. Uranova je čtivé a především neuvěřitelně originální čtení.

Text/Lenka Slámová

ELBE, Lenka. U Ra No vA. 1. vydání. Praha: Argo, 2020. 398 stran. ISBN: 978-80-257-3260-1.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here