Home literatura MAGNESIA LITERA 2021

MAGNESIA LITERA 2021

0
MAGNESIA LITERA 2021

V úterý 8. 6. 2021 byly vyhlášeny výsledky jubilejního 20. ročníku Magnesia Litera. Cenu uděluje od roku 2002 Spolek Litera s cílem šířit kvalitní české knihy napříč žánry. Ocenění uděluje porota i odborná veřejnost v devíti kategoriích, které se snaží zahrnout veškerou domácí knižní produkci. A které knihy získaly ocenění?

Magnesia Litera Kniha roku: Martin Hilský – Shakespearova Anglie

Anglista, překladatel a odborník na dílo Williama Shakespeara profesor Hilský nás v knize zavede do Anglie na přelomu 16. a 17. století, kdy Shakespeare žil. Prostřednictvím jeho díla podává svědectví o každodenním životě lidí všech společenských vrstev ve složité době plné náboženského fanatismu a dnes již nemyslitelných pravidel společenského života.

Palmknihy Litera za prózu: Daniel Hradecký – Tři kapitoly

Trojlístek povídek brilantním jazykem zachycuje autobiografického hrdinu Gustava žijícího na okraji společnosti. Autor popisuje úděl „severočeského proletáře“, který se nástrahám života v bídě brání ostrou sebeironií a mužnými gesty.

 Moleskine Litera za poezii: Pavel Novotný – Zápisky z garsonky

Panelákovou garsonku autor vnímá jako útočiště, v němž vyrůstal na konci normalizace a ještě několik let poté.

Litera za knihu pro děti a mládež: Bogdan Trojak – Safíroví ledňáčci a Glutaman

Napínavá fantasy z pražského Karlína zachycuje partu školních dětí, které jsou na stopě Glutamanovi. Šílený vědec vytváří poslušné mutanty. Do svého obřího supermarketu dodává umělohmotné potraviny a mění zákazníky v otupělé stádo.

Litera za naučnou literaturu: Jaroslav Petr – Desatero smyslů. Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět

N273034

Smysly nabízejí zvířatům takové vnímání světa, jaké si jen těžko dokážeme představit. Autor v knize shromáždil obrovské množství různých anomálií a kuriozit a zároveň upozorňuje na potíže, která jim násilnými zásahy do přírody způsobuje člověk.

 Litera za nakladatelský čin: Edice Česká poezie a Česká próza a pořady literárních čtení nakladatelství [fra]

Malé pražské nakladatelství vydalo za 15 let své existence 70 knižních titulů. Šanci dostali jak zavedení autoři, tak nováčci. Knihy jsou charakteristické jednoduchou, ale výraznou grafickou úpravou edic.

Litera za publicistiku: Nina Špitálníková – Svědectví o životě v KLDR

Kniha obsahuje sedm rozhovorů s lidmi, kterým se podařilo utéct ze Severní Koreje do té Jižní. Autorce se podařilo získat svědectví o životě běžných lidí v KLDR, o sexualitě, službě v armádě, hladu a permanentním špiclování.

Litera za debut roku: Lenka Elbe – Uranova

O vítězi v této kategorii se více dozvíte v samostatném příspěvku, zde na blogu.

Litera za překladovou knihu: Francisco Delicado, přeložil Jiří Holub – Portrét pěkné Andalusanky

Kniha vypráví příběh římské prostitutky, překladatel v něm bravurně zvládl komplikovanou jazykovou stránku, španělštinu 16. století, katalánštinu, latinu ale i italštinu.

Kosmas cena čtenářů: Václav Dvořák – Já, Finis

Napínavý příběh o monstrech a nestvůrách, snažících se ovládnout Zemi. Unášejí všechny děti mužského pohlaví, kromě jediného – dvanáctiletého Petra. Ten vymyslí šílený plán a dostane se do jejich světa, podaří se mu zániku světa zabránit?

Magnesia blog roku: Miroslav Komínek – Městská policie Přerov

Zábavnou formou prezentovaná práce městské policie v Přerově baví až tisíc sledujících. Vtipné texty navíc přispívají k „polidštění“ nepopulární profese.

Všechny oceněné knihy si můžete vypůjčit v odděleních naší knihovny.

text/Jitka Hanicová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here