Home anotace Proud času se slévá v Mandavě

Proud času se slévá v Mandavě

0
Proud času se slévá v Mandavě

Mandava je česko-německá řeka v povodí Odry. Pramení pod Ptačím vrchem severně od Vlčí Hory a protéká obcemi Staré Křečany, Rumburk, Seifhennersdorf, Varnsdorf, Grossschönau… v Žitavě se pak vlévá do Nisy.

Odtud pojmenování vlastivědného sborníku, který od roku 2004 každý rok vydává „Kruh přátel muzea Varnsdorf“. Není to ale jenom název, co mají společného. Stejně jako řeka střídavě protéká českým a německým územím, i příspěvky v publikaci zachycují významné osobnosti, události, přírodní a historické zajímavosti na obou stranách hranice. Poslední číslo z roku 2020 vyšlo poprvé v česko-německé verzi. A o čem si můžete přečíst?

Věděli jste např., že v Grossschönau můžete navštívit Muzeum damašku a froté, vybudované v bývalé tkalcovně?

V Krásné Lípě se připravuje rekonstrukce unikátní, vytápěné hrobky průmyslnické rodiny Dittrichů, jejíž výzdobu navrhl malíř August Frind.

Jaké byly počátky motorové silniční dopravy a prvních omnibusů na saských silnicích.

Poznejte historii varnsdorfských klášterů.

Vydejte se po cyklotrase kolem podstávkových domů.

 Sborník obsahuje i pravidelný přehled nových „varnsdorfensií“ a knižních novinek ze Šluknovského výběžku.

V Mandavě se dozvíte v podstatě všechno. Svědčí o tom i tato fotografie. Navíc číst Mandavu, je prostě in. 🙂 Foto/V. Školoud

Regionální část naší studovny se může pochlubit kompletní řadou této jedinečné publikace. Kromě toho uchováváme souvislé řady i dalších podobných dokumentů např. Sborník Regionálního muzea v Teplicích, Sborník Oblastního muzea v Mostě, sborník Památníku Terezín s názvem Terezínské listy nebo Podřipského muzejníka.

Záznamy všech článků z Mandavy můžete nalézt v článkové databázi, která je součástí online katalogu naší knihovny.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here