Home DVACET PLUS JEDNA 3 * BIBLÍ SVATÁ

3 * BIBLÍ SVATÁ

0
3 * BIBLÍ SVATÁ

Bible, nejčtenější, nejpřekládanější a nejrozšířenější kniha světa, má mezi všemi knihami nezastupitelné místo. Nikoli neprávem se jí přezdívá Kniha knih. Je také nejčastěji opisovanou a vydávanou knihou. První tištěnou knihou vůbec byla Gutenbergova bible, tzv. 42řádková (B 42), která byla vydána 1454?–1455 v Mohuči. První český překlad bible z latinské Vulgáty vznikl kolem roku 1360 a první úplný překlad do češtiny z původních jazyků byl vytištěn 1579–1594 v Kralicích.

Bible obsahuje různý počet knih, např. protestantská vydání mají zpravidla 66 a katolická 72 knih. Křesťanskou bibli tvoří dva oddělené soubory knih. Starší a asi čtyřikrát rozsáhlejší hebrejský Starý zákon (10./9.–2. st. př. Kr.) je tvořen posvátnými texty judaismu.  Mladší, křesťanský Nový zákon reflektující aramejsko-židovskou tradici (1.–2. st.) je věnován Ježíši Kristu, jeho učení a počátkům křesťanství.

Severočeská vědecká knihovna se může pyšnit mj. kapesním vydáním Biblí svaté, vydané roku 1913 v Třebíči. Svými rozměry 7 x 5 cm se řadí mezi její nejmenší knihy, které byly v běžném životě pravidelně používané a skutečně čtené.


text Jana Bednářová, plakát Václav Školoud


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here