Home knihovny Ocenění Ministerstva kultury ČR „Knihovna roku 2020“

Ocenění Ministerstva kultury ČR „Knihovna roku 2020“

0
Ocenění Ministerstva kultury ČR „Knihovna roku 2020“

Dne 26. 11. 2020 byla vyhlášena ocenění Ministerstva kultury ČR „Knihovna roku 2020“. Smyslem ocenění je vyjádření veřejného uznání knihovnám, jejich pracovníkům i obcím za úsilí o rozvoj knihovnických služeb a čtenářství.

Knihovnou roku 2020 v kategorii „základní knihovna“ se stala Knihovna Halenkov ze Zlínského kraje.  Zvláštní ocenění získaly Obecní knihovna Jaroměřice z Pardubického kraje a Místní lidová knihovna Kostomlaty pod Milešovkou z Ústeckého kraje.

Hlavní cenu v kategorii „informační počin“ získala Městská knihovna v Praze za projekt CENTRAL jako rychlou centrální katalogizační službu, šetřící knihovnicím a knihovníkům čas, který mohou věnovat více svým čtenářům a čtenářkám. Zvláštní ocenění v této kategorii obdržela Městská knihovna Polička za projekt Centrum technického vzdělávání _Půda – moderní učebny pro zájmové vzdělávání v oblasti výuky digitálních technologií a jazyků s dobrou dostupností pro všechny.

Slavnostní ceremoniál spojený s předáním cen Knihovna roku 2020 byl z důvodu nepříznivé epidemiologické situace přesunut na rok 2021.

Blahopřejeme oceněným!

Zvláštní ocenění pro knihovnu v Kostomlatech pod Milešovkou

Máme velkou radost z toho, že jednou z oceněných je i knihovna „naše“ – a to Místní lidová knihovna Kostomlaty pod Milešovkou z Ústeckého kraje (region Teplice). Pro manžele Bláhovi, kteří knihovnu vedou, je to letos již druhé poděkování za jejich vynikající práci. V říjnu totiž do svých rukou převzali ocenění „Knihovník Ústeckého kraje 2020“.

Kostomlatská knihovna se za dlouhá léta svého působení stala pojmem, a to nejen v regionu Ústeckého kraje, ale postupně i z hlediska celostátního. Otevřená je nejen svým čtenářům a návštěvníkům, je také častým cílem cest knihovníků, místem, kde mohou získat inspiraci kolegové z Ústeckého kraje i z celé republiky. 

Knihovnu střeží krásná čtenářka 🙂 Všechny fotografie by Jana Bednářová

Knihovna má velkou podporu od obce, která její současné podobě pomohla dát život. Od září 2019 knihovna sídlí v nově zrekonstruované budově Komunitního centra. Nachází se zde nejen moderně vybavená a prostorná knihovna, ale i klubovna a výtvarná dílna, včetně obdivuhodného zázemí.

V běžném provozu to v knihovně opravdu žije. Kostomlatští knihovníci, kteří jsou duší i srdcem knihovny, pravidelně organizují a pořádají tvořivé dílny, besedy se spisovateli, semináře, mezigenerační setkání, drakiády a další kulturní a komunitní akce.

Kostomlatské knihovně blahopřejeme a přejeme jí a jejím knihovníkům nadšení a elán do dalších let a spoustu spokojených čtenářů a návštěvníků.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here