Home anotace Provokace nebo umění?

Provokace nebo umění?

0
Provokace nebo umění?

Ohlédneme-li se zpět za lidskými kroky a postupně probádáme ucelené epochy dějin, všimneme si, že každá doba s sebou přinesla kontroverzi. Ono je to vlastně logické, ale přeci jen, proč jsou některé věci takto označovány a jiné nikoli? Proč některá umělecká díla, vynálezy a lidské počiny mají tento štiplavý nádech?

Odpověď je nasnadě. Setkáme-li se s něčím novým, do té doby neznámým, může většinu lidí tato zkušenost šokovat. Vzbudí v ní vášně radosti nebo vášně nenávisti. Konzervativní společnost žije na klidném moři, kde každý mráček nedejbože vlnobití notně pročísne každodenní stereotyp. Do té chvíle neškodná rybička přijme vlastnosti žraloků a piraň a obuje se do příznivců protichůdného smýšlení. A předmět kontroverze ožívá. Po každé bouři přijde znovu smířlivé ticho a srdeční rytmus buněčného mnohoorganismu se dostane do normálu.

Při bližším zkoumání můžeme zjistit, že se frekvence kontroverzních událostí ve světě neustále zvyšuje. Než došlo k velkému třesku uplynulo jistě mnoho času. Střídání geologických období oddělují miliony let. Bitvy, revoluce, války, umělecké slohy, móda, zvyky, věty, myšlenky. Při sledování televizních zpráv se střídá jedna kontroverze za druhou. Člověk si i ve své vlastní hlavě odehrává soukromý Wimbledon. Svět se zrychluje jako lidský dech při orgasmu. Možná jsme na jeho prahu. A pak se moře vášní znovu uklidní nebo se vlije do propasti věčnosti.

Kniha, kterou bych vám chtěl představit, je plná podobných myšlenek. Je erupcí barev a představivosti. Je studnicí různorodosti lidských emocí. Vyvolává spoustu otázek a vzbuzuje pocity lásky i nenávisti jak k sobě, tak i vůči ostatním. Ve dvou dílech LaChapelle Lost + Found Part I a LaChapelle Good News Part II najdete spoustu známých osobností v netradičních záběrech světoznámého fotografa. Prohlédnete si továrny postavené z brček a natáček na vlasy nebo kompozice lidských těl v transcendentních obrazech. Přijďte se přesvědčit sami, co s vámi kniha Davida LaChapelle udělá.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here