Home historie Kněz, který byl vášnivým fotografem

Kněz, který byl vášnivým fotografem

0
Kněz, který byl vášnivým fotografem

Rudolf Jenatschke (1879-1947) se narodil v Neštěmicích do staré mlynářské rodiny. Neštěmice byly tehdy malou obcí a Rudolf musel spolu se svými deseti sourozenci docházet do školy v Mojžíři, roku 1891 jej pak rodiče poslali studovat na biskupské gymnázium v Bohosudově.

Po maturitě v roce 1899 se Rudolf stal novicem v oseckém klášteře, ovšem vydržel zde jen rok, než se rozhodl stát světským knězem. Po čtyři roky pak studoval v kněžském semináři v Litoměřicích a v roce 1904 byl vysvěcen na kněze. Nato byl povolán do Krásné Lípy a právě zde se mu poprvé dostal do rukou fotoaparát. Snímky, které s ním zhotovil, byly natolik zdařilé, že je místní knihkupec odkoupil a použil k výrobě pohlednic. S trochou nadsázky se dá říci, že od té doby Jenatschke fotoaparát prakticky nedal z rukou.

Od roku 1907 působil Jenatschke jako katecheta v Ústí nad Labem, trpěl však chronickou bronchitidou a po 20 letech byl kvůli nepříznivému zdravotnímu stavu penzionován. Celou tu dobu se vyjma duchovních záležitostí věnoval také své fotografické vášni a aktivně svým přístrojem dokumentoval dění ve městě. Když byl v Ústí nad Labem roku 1909 založen Klub amatérských fotografů, stal se jeho členem a rok poté dokonce vyhrál fotografickou soutěž.

Jenatschke však nefotil jen městský život, ale také přírodní krásy svého širého kraje. Ať už pobýval kdekoli, vždy jevil zájem o své okolí, mnoho jeho snímků tak vzniklo i v přírodě a na venkově, například v Hřensku, Zubrnicích, Dolních Zálezlech, Lipové, pod Milešovkou, na Kozím vrchu i jinde.

Mezi poslední Jenatscheho snímky z Ústí nad Labem patří ty, na kterých zachytil katastrofické následky Druhé světové války, třeba fotografie náletem poničeného interiéru kostela Nanebevzetí Penny Marie. Pak přišel odsun Němců a v létě 1945 Jenatschke odešel do Českého Bukova. Ani tam se mu však nedařilo dobře – strádal nedostatečnou stravou, kterou jako Němec přídělem dostával, a jeho zdravotní stav se zhoršoval. V září 1946 odešel do Reichenbachu, kde byl přijat mezi milosrdné bratry. Na jaře 1947 se jeho stav mírně zlepšil a Jenatschke se tak opět mohl toulat s fotoaparátem po okolí, těšil se také, že by roku 1950 mohl navštívit Řím. Nebylo mu však přáno, v říjnu 1947 totiž v nemocnici v Řezně zemřel.

Rudolf Jenatschke po sobě zanechal rozsáhlý fotografický materiál, který nám dnes poskytuje představu o tom, jak se u nás žilo v první polovině 20. století a jak tehdy náš kraj vypadal. Pokud byste si chtěli snímky tohoto vášnivého amatérského fotografa prohlédnout, můžete si v naší studovně prolistovat publikaci Rudolf Jenatschke: kněz posedlý fotografií, kterou loni vydalo Muzeum města Ústí nad Labem. A když už jsme u Muzea, tam si až do března 2021 můžete prohlédnout výstavu „Fotograf Rudolf Jenatschke“. Obojí stojí za to!


KAISER, Vladimír, KARLÍČEK, Petr a PRECLÍK, Jiří. Rudolf Jenatschke: kněz posedlý fotografií. Ústí nad Labem: statutární město Ústí nad Labem, 2019. 317 stran. Ústecká vlastivěda; sv. XIV. ISBN 978-80-86646-60-2.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here