Home zajímavosti Proč se říká „novinářská kachna“

Proč se říká „novinářská kachna“

0
Proč se říká „novinářská kachna“

Pojem „novinářská kachna“ zcela jistě nemusíme vysvětlovat. V poslední době je velmi těžké v novinových článcích rozeznat výmysl od seriózní zprávy. Hejno kachen vzbuzuje naše vášně a zrychluje tep čitatelů.

Nad našimi hlavami přelétávají nepravdivé a notně přibarvené informace jako gripeny a rozsévají bomby do již tak rozháraných myslí. Novinářská kachna se především v elektronickém médiu převlékla za hoax či fake news. K tomu, abychom se v tom všem vyznali, již existují návody i internetové stránky. Je nabíledni, že se člověk ztratí v uzlu lží a rozpustí se v sodě dní…

Ale k věci. Při prohlížení digitální knihovny Moravské zemské knihovny (uf:), jsem našel následující úsměvný článek z roku 1936. Tak jen tak pro radost…


Kachny jsou velmi sympatičtí ptáci a rozhodně urozenější nežli husy. Neboť španělský ceremoniel nepřipouštěl husu na císařskou tabuli, ale připouštěl kachnu. Proč však byla kachna vybrána к tomu, aby se jejím jménem označovaly novinářské zprávy, jimž ani jejich pisatel nevěří, je těžko říci, neboť kachna zase nevypadá tak chytře, že by si mohla takové zprávy vymýšleti. Kachna je pták přelétavý a také kachny novinářské přeletují velmi rychle z jedněch novin do druhých, ba daleko rychleji, nežli zprávy pravdivé.


Obrázek si o tom můžete udělat sami. Podle mě se ale pravda vždycky ukáže, jen je třeba jí umět otevřít dveře.

Vesmír: časopis pro šíření vědy přírodní, země- a národopisné. Praha: Václav F. Kumpošt, 4.1936, 14(8). s. 200. ISSN 0042-4544.

Dostupné zde

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here