Home anotace Krušné hory nejen pro výletníky

Krušné hory nejen pro výletníky

0
Krušné hory nejen pro výletníky

Rok 2019 přinesl hned několik zajímavých publikací o přírodních krásách Ústeckého kraje, mezi ty nejkrásnější rozhodně patří Východní Krušné hory: krásy dvou světů. Jiří Svoboda tak po svých publikacích o Českém středohoří tentokrát čtenáře seznamuje se zajímavostmi severní hradby Ústeckého kraje – tedy s východním Krušnohořím, konkrétně s oblastí od Litvínova po Petrovice.

Ať už jste milovníky přírodních krás či spíše architektonických památek, při listování knihou si rozhodně přijdete na své. Autor vás postupně provede po mnoha zajímavých místech Loučenské hornatiny, Krupky a Přírodního parku Východní Krušné hory, dá vám však nahlédnout i do širšího okolí těchto míst.

Z mého pohledu je pak velkou výhodou knihy také fakt, že každé zákoutí, které spolu s Jiřím Svobodou při četbě virtuálně navštívíte, zde najdete vždy také zakreslené na mapce, jež vám možná v budoucnu usnadní naplánování reálného výletu do Krušnohoří. Prozatím se však můžete kochat nespočtem fotografií, které autor v těchto horách osobně pořídil. Můžete zde obdivovat například překrásně zbarvené motýly (otakárek fenyklový, ohniváček celíkový) i tajemné zříceniny hradů a tvrzí (Kyšperk, Starý Dvůr). Najdete zde také fotografie různých ohrožených druhů rostlin, jako jsou třeba lilie cibulkonosná, kosatec sibiřský, všivec lesní, starček potoční či prha arnika – ty si naši pozornost zaslouží nejen kvůli své kráse, ale především pro svou zranitelnost. Nadšenci do mineralogie pak jistě ocení i seznámení s mnoha minerály, které se v těchto horách zrodily. Erzgebirge totiž nenabízejí jen rudu, jak naznačuje právě německý název tohoto pohoří (tj. „Rudohoří“), ale i barevné krásky, jako jsou třeba žluté i fialové fluority, wolframity, acháty a další.

V knize naleznete mimo jiné desítky zástupců flóry z různých nalezišť ve východních Krušných horách. Foto/Lenka Slámová

Zdaleka není v mých silách, abych vás v krátkém textu seznámila se vším, co vám může publikace Jiřího Svobody nabídnout, proto nezbývá, než jen doporučit – přijďte k nám do studovny a nahlédněte zde do Východních Krušných hor, ať víte, co vše vám mohou nabídnout.


SVOBODA, Jiří. Východní Krušné hory: krásy dvou světů = Eastern Ore Mountains – beauty of two worlds = Osterzgebirge – die Schönheit zweier Welten. 1. vydání. Ústí nad Labem: Imagine Media, s.r.o., 2019. 264 stran. ISBN 978-80-905511-3-8.

Na úvodním snímku je olejomalby hradu Kyšperk. Více informací zde v odkazu 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here