Home anotace Sudety jsou jako bájný Fénix

Sudety jsou jako bájný Fénix

0
Sudety jsou jako bájný Fénix

V minulém roce jsem četla Sudetskou pouť aneb Waldgang od Petra Mikšíčka, díky kterému jsem se dozvěděla o sdružení Antikomplex a do ruky se mi dostala kniha Zmizelé Sudety. I na této celkem rozsáhlé publikaci Petr Mikšíček spolupracoval, spolu s ním pak ruku k dílu přiložilo ještě několik dalších aktivních lidí, kterým záleží na krajině Sudet a jejím dědictví.

V rámci výstavy dvojic fotek „dříve a dnes“ z pohraničí, které jsou pak využity i v této knize, upozornil Antikomplex na to, co v minulém století musely strpět Sudety a jaké to na nich zanechalo jizvy. Postupně si s autory projdete česká pohoří kolem dokola naší země – najdete tu Novohradské hory, Šumavu, Český les, Chebsko, Krušné hory, Doupovské hory, České středohoří, Krkonoše, Broumovsko, Orlické hory, Hrubý a Nízký Jeseník.

Dvojjazyčná kniha Zmizelé Sudety je k dispozici v regionální studovně.

Seznámíte se s charakterem kraje a s jeho proměnami. Publikace vám ukáže, co nám vzalo poválečné vysídlení českých Němců následované přistěhováním nových obyvatel, kteří k místnímu kraji neměli žádný vztah a často se mezi sebou ani neznali. 40 let vlády komunismu pak s sebou přineslo změnu drobných políček v obrovské a chemií „opečovávané“ lány polí, stejně jako ztrátu mnoha sakrálních a jiných historických a kulturních památek, které často nahradila nevzhledná železobetonová monstra. Některé vesnice pak zmizely beze stopy celé.

Sudety jsou krajem zaniklých obcí a historii nelze přepsat, ale lze pomoci krajině a lidem, kteří zde nyní žijí, aby se jejich rány pomalu začaly hojit. A někteří s tím naštěstí už začali! Za zmínku stojí například i facebooková skupina Znovuobjevené Krušnohoří[1], kde lidé, kteří zde žijí (či mají tento kraj prostě jen rádi), sdílí fotografie z Krušných hor, a to z minulosti i současnosti. A právě o tom to je – o sdílení. Velkou symboliku pak lze vidět v tom, že kniha Zmizelé Sudety je dvojjazyčná. Ať už si ji přečtete česky či německy, věřím, že vás zasáhne a poučí – obzvlášť žijete-li také v Sudetech.


[1] Skupinu spravuje Petr Mikšíček a stejné jméno nese i další jeho kniha.

Mikšíček, Petr. Znovuobjevené Krušnohoří: průvodce po živoucích i zaniklých místech centrálního Krušnohoří = Das wiederentdeckte Erzgebirge: ein Führer durch die lebendigen und verschwundenen Orte des Zentralerzgebirges. 3. upr. vyd. Domažlice: Nakladatelství Českého lesa, 2006. 436 s.


/Lenka Slámová/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here