Home literatura První vlaštovka a hned bestseller

První vlaštovka a hned bestseller

0
První vlaštovka a hned bestseller

Pro Ústečany to bude možná překvapení, ale náš Kostel Nanebevzetí Panny Marie není v naší republice jediný, který byl donucen odklonit se od své osy. Zatímco ústeckému kostelu zasadily ránu americké letecké nálety a výbuchy shazovaných bomb v roce 1945, kvůli nimž se kostelní věž vychýlila o více než dva metry, karvinský Kostel svatého Petra z Alkantary došel újmy v druhé polovině 19. století kvůli intenzivní těžbě uhlí na Karvinsku, která vedla k propadu půdy pod kostelem o 37 metrů a náklon celé budovy o takřka 7°. Kdyby přitom v minulosti nebyla věž z obavy o stabilitu kostela snížena, možná by dnes celá stavba ani nestála, takto je z něj však nejšikmější kostel v České republice.

Ale pojďme od kulturních památek k tomu, co asi čtenáře zajímá více – ke knize!

Karin Lednická vydala letos v nakladatelství Bílá vrána (jako první publikaci nakladatelství) svou prvotinu Šikmý kostel a její kniha se ihned stala bestsellerem s kladnými ohlasy nejen mezi čtenáři, ale i profesionály z literární branže. O svém mluví i fakt, že kmotrou knihy je Alena Mornštajnová, mj. autorka románu Hana.

Román Šikmý kostel si budete v nejbližší době moci vypůjčit i u nás v knihovně.

Kniha si vás získá určitě už od svých prvních stránek, na nichž Karin Lednická popisuje cestu hlavní hrdinky Barbory a dalších žen k solným dolům v polské Wieliczce – což je mimochodem místo, které stojí za návštěvu, ostatně je zařazeno mezi světová kulturní dědictví UNESCO. Ženy se na tuto cestu vypravovaly každoročně, přičemž rozhodně nešlo o procházku růžovými sady.

Román velice autenticky popisuje, jak se žilo na přelomu 19. a 20. století v hornických oblastech (nejen?) Karvinska. Příběh Barbořiny rodiny je jímavý, zároveň však ne patetický, hlavní postavy nejsou černobílé (tedy čistě dobré nebo špatné), díky čemuž působí opravdu realisticky. Je třeba ocenit také velmi pěkné vykreslení tehdejší geopolitické situace na Těšínsku a onoho „slavného“ sporu mezi Československem a Polskem o toto území – já osobně jsem si o tom díky podání spisovatelky udělala mnohem komplexnější obrázek, než jaký jsem si odnesla z hodin dějepisu.

Šikmý kostel je čtivý a já jej vřele doporučuji dalším knihomolům!


LEDNICKÁ, Karin. Šikmý kostel: románová kronika ztraceného města: léta 1894-1921. Vydání první. Ostrava: Bílá vrána, 2020. 398 stran. ISBN 978-80-88362-00-5.


/Lenka Slámová, úvodní fotografie Wikipedia/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here