Home ilustrace Medvěd Lumír včelaří

Medvěd Lumír včelaří

0
Medvěd Lumír včelaří

Pylová sezóna na sebe letos nenechala dlouho čekat. Abychom v ní my všichni, kteří ji (ač nechtěně) proslzíme a prokýcháme (zdravíčko!), našli něco pozitivního, seznámím vás s Lumírem a jeho přáteli.

Lumír je medvěd. Jako malý byl obyčejným medvídětem, běhal po lese a dělal lotroviny. Jednoho dne po svém dědečkovi zdědil krásné domečky, v nichž žila spousta drobných tvorů.  Zpočátku si s nimi moc nerozuměl, ale jak šel čas, skamarádili se a Lumír se od nich dozvěděl spoustu věcí. Třeba i to, že květy plné pylu jim dělají radost. Hádáte správně, Lumírovými kamarády jsou včely.

U čtení knížky moc dobře chutná horký čaj s medem. Foto Jana Bednářová

Medvěd Lumír včelaří rád. Se svými pilnými kamarády tráví čas od podletí až k medobraní a pečlivě se o ně stará. Práce kolem včel je radost, není ale tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát, proto mu se vším pomáhá babička. Lumír se při včelaření naučil, že trubec není nadávka a že propolis, druhoroj, matečník, plodiště, včelínová žvýkačka, medník, medovice nebo medomet nejsou jen divná slova.

Chtěli byste se také o včelařském řemesle dozvědět více? Kniha výtvarnice Anety Františky Holasové Lumír včelaří  vám prozradí spoustu zajímavých podrobností ze života včel a včelařského roku. Určena je především malým čtenářům a jejich rodičům, své místo si ale jistě najde i v srdcích všech medomilných mlsounů a milovníků včel. Zaujme svým zpracováním a krásnými ilustracemi laděnými do medova. Knihu v roce 2013 vydala Raketa v produkci nakladatelství Labyrint.

Medové ilustrace od Anety Františky Holasové zahřejí u srdce malé i dospělé čtenáře. Foto Jana Bednářová

Mohla bych parafrázovat slova lišky z Exupéryho Malého prince a říci, že kniha je krásná nejen svým uměleckým ztvárněním, ale vším tím, co se za ní skrývá. Je autorčinou vzpomínkou na dědečka – včelaře. Máte nebo jste měli v rodině či ve svém blízkém okolí včelaře? V tom případě asi víte, o čem mluvím. I já při prohlížení obrázků a čtení textů cestuji časem a vzpomínám na dětství ve včelíně (bzukot, vůně medu, adrenalin a respekt) a na nezapomenutelné letní prázdniny u dědečka a babičky.

Nic naplat, zavírám knihu a běžím si pro lžíci medu. Jinak to snad ani nejde.


HOLASOVÁ, Aneta Františka. Lumír včelaří, aneb, Medový slabikář.  V Praze: Raketa v produkci nakl. Labyrint, 2013. 78 s. ISBN 978-80-86803-25-8. 


Holasová, Aneta Františka (*1985)

Česká výtvarnice, věnuje se malbě akvarelem a příležitostně grafice. Vystudovala obor konzervátorství a restaurátorství knih a papíru na SPŠG v Praze a pokračovala ve studiu ilustrace na Fakultě designu ZČU v Plzni. Kniha Lumír včelaří (2013) je autorčiným úspěšným debutem – vyšla v překladech po celém světě.  (Zdroj: labyrint.net)

/Jana Bednářová/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here