Home knihovny Vstupte do světa Krameria

Vstupte do světa Krameria

0
Vstupte do světa Krameria

Kramerius

Napříč celou republikou existuje projekt digitalizace a zpřístupňování dokumentů na internetu, který je známý pod názvem Kramerius. Různé instituce zapojené v tomto projektu digitalizují například historické dokumenty, u nichž hrozí degradace, ale i mnoho dalších knih i periodik. Podle Registru Krameriů (https://registr.digitalniknihovna.cz/) se v digitálních knihovnách jednotlivých institucí momentálně nachází 626 685 dokumentů (z toho 113 486 veřejně přístupných).

Každá zapojená instituce (většinou knihovna, případně muzeum atd.) má svou vlastní instalaci aplikace Kramerius, a je proto zatím potřeba vyhledávat dokumenty přes Krameria konkrétní instituce. Velkou výhodou je schopnost systému vyhledávat v plných textech, což umožňuje technologie OCR, která převádí obrazová data vzniklá naskenováním do textové podoby.

U některých dokumentů můžete vidět symbol zámečku. I digitalizované zdroje totiž podléhají autorskému zákonu a je tedy možné se k nim dostat pouze ze sítě instituce, která jej digitálně zpracovala.

               V našem Krameriu najdete monografie i periodika, ale jádro tvoří regionální noviny. Do digitální knihovny je možné se proklikat přes naše webové stránky, ale jednodušší přístup je přes internetovou adresu http://www.digitalniknihovna.cz/svkul Do vyhledávacího pole následně stačí zadat dotaz a v případě potřeby množství nalezených výsledků ještě zúžit pomocí filtrů v levém menu. Z domova tak můžete prostudovat vše, co již nepodléhá autorskému zákonu.

Co najdete

40 zapojených institucí

626 685 zdigitalizovaných dokumentů

113 486 dokumentů přístupných online odkudkoliv

Knihy, noviny, časopisy, mapy, grafiky, rukopisy….

Můžete si prohlédnout i stará čísla novin…

Přejeme Vám příjemné bádání.

Připravila Hana Lisá / ilustrace Václav Školoud

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here