Home knihovny Knihovníci v zahraničí: holandské knihovny

Knihovníci v zahraničí: holandské knihovny

0
Knihovníci v zahraničí: holandské knihovny

V dubnu loňského roku jsme měli možnost v rámci studijní cesty SDRUK navštívit zemi tulipánů, sýrů, větrných mlýnů, vodních kanálů a krásných knihoven – Holandsko.

EEMLAND V AMERSFOORT

Městská knihovna Eemland v Amersfoort byla postavena v roce 2014 a je zařazena mezi nejhezčí knihovny v Holandsku. Umístěna je bezprostředně vedle středověkého centra města. Přestože jde o moderní stavbu, stala se jeho přirozenou součástí. Jde o multikulturní zařízení s velkou nabídkou kulturních a vzdělávacích akcí pro širokou veřejnost.  Kromě knihovny lze navštívit také archiv, galerie, umělecké školy a další instituce.

UNIVERZITNÍ KNIHOVNA V UTRECHTU

Prostory Univerzitní knihovny v Utrechtu byly původně součástí královského paláce postaveného před více než 200 lety. Dnes, kdy je palác využíván jako knihovna, plní funkci plnohodnotného edukačního a informačního pracoviště. Studentům nabízí kromě běžných služeb i možnost realizovat se v různých aktivitách knihovny a ve vlastních studentských projektech.

MĚSTSKÁ KNIHOVNA V ROTTERDAMU

Městská knihovna v Rotterdamu je jednou z největších knihoven v Holandsku a největší v Rotterdamu. V její sedmipatrové budově najdete vedle knihovních regálů se spoustou zajímavých knih také kino, vlastní divadlo, obřadní síň, galerii a další výstavní prostory. Knihovna plní funkci společenského a kulturního centra, je místem setkávání a je opravdu hojně navštěvována – je nezvykle hlučná, žije. Tichý „koutek“ se zhruba tisícem míst nabízí odhlučněná studovna v nejvyšším patře knihovny.

UNIVERZITNÍ KNIHOVNA TU V DELFTU

Architektonicky velmi zajímavá budova Univerzitní knihovny TU v Delftu byla postavena zhruba před 20 lety podle plánů delftských architektů. Dle slov našeho průvodce popisují vzhled knihovny lidé různě – nám svým tvarem a rozložením nejvíce připomínala UFO. Knihovna nabízí přívětivý a vizuálně neotřelý prostor a tisíce studijních míst. Pro studenty se pravidelně pořádají zábavně kulturní a vzdělávací akce. Pro projekty studentů a profesorů je k využití vývojová laboratoř s nahrávacím studiem.

SCHOOL7 V DEN HELDER

Městská knihovna School7 v Den Helder, z jejíž kavárny je krásný výhled na denhelderský přístav, byla vybudována na místě bývalé školy. Při výstavbě nebyla původní budova školy zbourána, ale ponechána a obestavěna. Vznikl tak velmi zajímavý prostor, kdy střed knihovny tvoří bývalá budova školy (včetně střechy se střešní krytinou) spojená s dostavbou různými můstky. Zajímavě působí malé „studovny“ vybudované na místech bývalých školních záchodků. Knihovna je společenským centrem města, vedle běžných služeb pořádá vzdělávací, kulturní a společenské akce pro širokou veřejnost a spoustu aktivit pro děti a mládež. Mezinárodní federací IFLA byla Městská knihovna v Den Helder vyhlášena nejlepší veřejnou knihovnou na světě roku 2018.

Foto a text Jana Bednářová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here