Home anotace Generál František Fajtl

Generál František Fajtl

0
Generál František Fajtl

Generál František Fajtl, rodák z Donína u Loun, právem náleží mezi legendární postavy československého letectva. Za druhé světové války se zúčastnil protifašistického odboje ve Francii, Velké Británii a v Sovětském svazu. Jako stíhací pilot sloužil u britského Královského letectva (RAF), kde mu bylo jako jednomu z mála československých letců svěřeno i velení vlastní peruti – bojoval v čele 313. československé stíhací peruti RAF. Bohaté zážitky z válečných let generál Fajtl literárně zpracoval do několika vlastních memoárů.

Kniha Generál Fajtl: slovem historika, rodiny a objektivem fotografů je rozsáhlou biografií válečného letce Františka Fajtla. Jak již podnázev napovídá, autory publikace jsou vojenský a letecký historik Jiří Rajlich a dcera Františka Fajtla Jitka Režná. Na Fajtlův životní příběh je tak nahlíženo ze dvou stran. První část knihy je líčena z historického a dokumentárního hlediska a osobnost generála Fajtla a jeho okolí je zasazeno do širšího dobového kontextu. Druhý pohled je osobnější a důvěrnější – přináší společné vzpomínky Fajtlovy manželky Hany a jeho dvou dcer, Jany a Jitky. Celý příběh dokresluje velké množství doprovodných dobových fotografií.

„Seznámení a korespondence s Christianem Beese má pro mne zvláštní přídech. Svým způsobem ho vnímám jako blížence. Naši otcové se na malý okamžik utkali ve válečném vzdušném souboji. Arthur Beese sestřelil Františka Fajtla. Za několik měsíců se mu narodil syn Christian. Můj táta svým umem, houževnatostí, rozvahou a určitě s velkou dávkou štěstí své sestřelení v roce 1942 přežil, později se zapojil do dalších bojů a dočkal se konce války. Pro Arthura Beese, který patřil k velkým německým esům, skončil sestřel jeho letadla americkým pilotem v roce 1944 tragicky.“ (s. 851–852)

Knihu si lze prezenčně vypůjčit v Regionální studovně: http://katalog.knihovnauk.cz/l.dll?cll~P=491776

RAJLICH, Jiří a Jitka REŽNÁ. Generál Fajtl: slovem historika, rodiny a objektivem fotografů. Cheb: Svět křídel, 2012. 863 s. Svět křídel. ISBN 978-80-87567-12-8.

Výběrová personální bibliografie Františka Fajtla (k 15. 4. 2016)

Jana Bednářová

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here