Home anotace Rë Akkütlix!

Rë Akkütlix!

0
Rë Akkütlix!

Nastal čas zabrousit i do světa fantastiky. Ze tří základních žánrů, které se pod názvem fantastika skrývají, nahlédneme do žánru science fiction (fantasy a horor si necháme třeba někdy do budoucna). Nebudeme putovat daleko, zůstaneme hezky doma v Čechách a představíme si šestidílný (asi?) románový cyklus Mycelium spisovatelky Vilmy Kadlečkové.

 “Pětice posvátných drog. Pět stupňů na cestě k Osvícení: to je to nejskvělejší a nejstrašnější, co přinesla civilizace Össanů lidským planetám. Gömeršäul, terronsky zvaný Jantarové oči, prolomí hradby příčetnosti. Laëgühr, Led pod kůží, zaostří mysl na vzdálený cíl. Ökrë, Pád do temnot, sežehne plamenem všechno, co bylo; a yantrün, Vidění, otevře bránu do nového světa a nové reality. Nakonec přímo k duši promluví räwë, Hlasy a hvězdy – a spojí chaos pochybností do jediného a jedinečného celku, do Vesmírného kruhu Dokonalého Bytí.

Taková je víra Össeanů.

Jenže pak jsou tady ti ostatní. Lidi jako Lucas Hildebrandt, kteří sice pochopili, co se po nich chce, ale stejně to jaktěživi neudělají správně. Vesmírnému kruhu Dokonalého Bytí zásadně říkají Nesmírný puch Dokonaného Zblití; a místo aby stoupali k Bohu, zarytě klopýtají přesně opačným směrem. Pro ně je to opravdové peklo. Nebo aspoň boj o život. Pět stupňů nesvobody, závislosti, šílenství.”

Tato úvodní slova Mycelia představují nejen pětici posvátných drog, ale také názvy jednotlivých dílů – tedy Jantarové oči (2013), Led pod kůží (2013), Pád do temnot (2014), Vidění (2014) a Hlasy a hvězdy (2016). Šestý díl chybí. Je to proto, že původně mělo Mycelium vyjít jako pentalogie. Jelikož se ale jednotlivá vlákna příběhu začala více a více rozpínat, rozrůstat a šířit (tak jako spory hub), autorka poslední díl rozdělila a v blízké či daleké budoucnosti by měl vyjít díl šestý  – Vrstva ticha (sühëhl). Kdy to bude? Rë Akkütlix, to vážně nevím! Termíny se mění a protahují. Najisto vím jen to, že se nemůžu dočkat.

 

“Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu.” (Össanské přísloví)

Oč jde? Vlastně o houby. Přesněji řečeno o myceliální technologie pocházející z planety Össe, bez nichž by se Země blízké budoucnosti, v níž se příběh odehrává, neobešla. Mycelia se stala nezbytnou součástí světa pozemšťanů. Přinesla jim spoustu nových možností – třeba objevovat nejvzdálenější části vesmíru a osidlovat jiné planety. Z Össe ale nepřichází jen to dobré. Její obyvatelé totiž nepřišli sami. S nimi se na Zemi šíří i jejich fanatická víra, vpravdě krvavé náboženství a naprostá nedotknutelnost Církve Akkütlixovy. Své o tom ví Lucas Hildebrandt, nebo chcete-li Lükeas Lus (Nevybroušený kámen). Ten již účinky mycelia pocítil na vlastní kůži a zdá se, že jako jediný vidí, jak vliv Össanů na Zemi vzrůstá. Cítí, jak zárodky mycelií začínají bujet, vlákna se proplétat, prorůstat a nabývat, natahovat se, pohlcovat okolní svět, růst a… mezi všemi těmi houbami ze stínu vystupuje Hmyzí bůh Akkütlix vyžadující lidské oběti.

 

Jestli se nebojíte a máte rádi knižní trailery, jeden až mrazivý vám můžeme doporučit ZDE.

 

Jo a určitě mrkněte na oficiální stránky Mycelia, dozvíte se spoustu věcí.

 

Knihy si můžete půjčit TADY.

KADLEČKOVÁ, Vilma. Mycelium: Jantarové oči. Praha: Argo, 2013. ISBN 978-80-257-0873-6.

KADLEČKOVÁ, Vilma. Mycelium: Led pod kůží. Praha: Argo, 2013. ISBN 978-80-257-1008-1.

KADLEČKOVÁ, Vilma. Mycelium: Pád do temnot. Praha: Argo, 2014. ISBN 978-80-257-1160-6.

KADLEČKOVÁ, Vilma. Mycelium: Vidění. Praha: Argo, 2014. ISBN 978-80-257-1277-1.

KADLEČKOVÁ, Vilma. Mycelium:Hlasy a hvězdy. Praha: Argo, 2016. ISBN 978-80-257-1968-8.

Jana Bednářová

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here