Home anotace Letec Otto Hanzlíček

Letec Otto Hanzlíček

0
Letec Otto Hanzlíček

Knihu Letec Otto Hanzlíček: válečná cesta československého stíhacího pilota (2016) připravil k vydání Matěj Hanauer, absolvent pražské VŠUP a praprasynovec Otty Hanzlíčka. Publikace v první řadě zaujme unikátním grafickým zpracováním, vyšla v nakladatelství Labyrint a získala první cenu v soutěži Nekrásnější kniha roku 2016 pořádané Ministerstvem kultury ČR ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví.

Životní příběh československého válečného pilota 312. peruti britského Královského letectva (RAF) Otty Hanzlíčka (18. 6. 1911 – 10. 10. 1940), rodáka z Ústí nad Labem, je převyprávěn s velkou mírou autentičnosti. Vedle dosud nepublikovaných fotografií a historických materiálů přináší kniha kompletní přepis Hanzlíčkova válečného deníku. Osobní příběh válečného pilota Otty Hanzlíčka se do širšího dobového kontextu dostává díky doprovodnému textu vojenského a leteckého historika Jiřího Rajlicha.

„Dnes jsem měl ohromné štěstí, byl jsem sestřelen ‚Messerschmittem 109‘. Šlo nás 9 na patrol. U Metz jsme potkali bombardovací stroj německý chráněný 10 ‚Messer‘. Zaútočili jsme na ně, 4 z nás útočili na bombarďáka a zbytek jsme bojovali s ‚Mess‘. Stříleje na jednoho, druhý zezadu mě osolil tak, že mě začal hořet letoun, ze kterého jsem ihned vyskočil. Těžko se otevřel padák, takže jsem letěl asi 1 000 m, než se otevřel. Při dopadu mě obklíčili Angličani v domnění, že jsem Němec, mě chtěli zastřeliti. Štěstí, že přišli Franc., s kterýma jsem se domluvil a kteří mě dopravili do Metz a odtud do Toulu. Mám spálené obočí, řasy a na levé ruce zranění, které jsem pravděpodobně utržil při vyskakování. Comandant měl též postřelený letoun.“ (s. 80–81)

Knihu si lze vypůjčit zde 🙂

HANAUER, Matěj. Letec Otto Hanzlíček: válečná cesta československého stíhacího pilota. Praha: Labyrint, 2016. 225 s. ISBN 978-80-87260-81-4.

Jana Bednářová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here