Home anotace Návrat Sherlocka Holmese

Návrat Sherlocka Holmese

0
Návrat Sherlocka Holmese

Po siru Anthonu Conanovi Doyleovi (1859–1930) zkoušela celá řada spisovatelů napsat nové příběhy o Sherlocku Holmesovi, jenž se v běhu času stal doslova fenoménem v okruhu fiktivních detektivů. Literární postava stačila cestou ožít a v různých zpracováních se adaptovala mimo jiné i do rozhlasových her, filmů, televizních epizod a seriálů, objevila se také na divadelních prknech.
Nové literární příběhy o geniálním detektivovi nesou různý charakter a styl, některé jsou povedené více, jiné méně a další vůbec. Mezi ty první lze s jistotou zařadit nová dobrodružství Sherlocka Holmese z pera britského spisovatele Anthonyho Horowitze (1955), který jako první po mnoha letech získal od dědiců práv Arthura Conana Doylea oficiální povolení vdechnout Sherlockovi nový život.

V Horowitzových knihách slavný detektiv Holmes vystupuje při řešení detektivních zápletek i životních situací stejně jako v originálních dobrodružstvích sira Conana Doylea. Vypravěčem je doktor Watson a příběhy přesně zapadají mezi ostatní díla kánonu Sherlocka Holmese (čtyři romány a padesát šest povídek Holmesova „otce” A. C. D.).


Horowitzovy sherlockovské romány  jsou čtivé, detektivní zápletky barvité a do detailu promyšlené. Dům hedvábí (2012) přináší hned několik šokujících odhalení, tajemných záhad, napínavých akcí i intelektuálních hádanek. V knize Moriarty (2015) zvídavý čtenář s detektivní duší vedle čtenářského zážitku neodolá pokušení sám rozluštit tajnou šifru dříve než samotný detektiv (radím vám dobře, nezapomeňte mít tužku a papír po ruce, ať nemusíte od příběhu odbíhat).


Pokud máte pocit, že všechny  historky od Conana Doylea už znáte jako své boty a  Sherlock v novém kabátě vám chybí, zkuste Horowitze a spolu s ním probuďte velkého detektiva opět k životu.

HOROWITZ, Anthony. Dům hedvábí: [nové dobrodružství Sherlocka Holmese]. Praha: Argo, 2012. ISBN 978-80-257-0750-0.

HOROWITZ, Anthony. Moriarty. Praha: Argo, 2015. ISBN 978-80-257-1398-3.

Jana Bednářová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here