Home anotace Ústecká uličnice

Ústecká uličnice

0
Ústecká uličnice

Co mají společného Herrmann Göring, Nikos Belojannis a Edvard Beneš? „Druhý labský a první výhradně silniční most spojující Ústí a tehdy samostatný Střekov.“ (s. 68) Myslíte si, že je to pravda? To (a ještě více) se dozvíte v knize Ústecká uličnice.

 Město Ústí nad Labem vydalo publikaci Ústecká uličnice nákladem 500 výtisků v roce 1998. Jejím autorem je Ivan Grisa, který svůj výzkum a publikační činnost zaměřuje převážně na dějiny městské hromadné dopravy a regionální dějiny. Ústecká uličnice mapuje vývoj názvů ulic a náměstí, ale i dalších veřejných prostranství krajského města – existujících i již zmizelých. Každému špionovi či nadšenci urbanonymie, jehož láká zjistit, jak vznikaly názvy těchto ústeckých míst – z čeho byly odvozeny nebo po kom získaly svá jména – se stačí vydat historií ulic, tříd a bulvárů a jejich příběh vystopovat.

GRISA, Ivan. Ústecká uličnice: vývoj názvů ulic, náměstí a ostatních veřejných prostranství v Ústí nad Labem.  Ivan Grisa. Ústí nad Labem: Město Ústí nad Labem, 1998. 194 s.

Jana Bednářová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here