Home anotace Čtenářská republika

Čtenářská republika

0
Čtenářská republika

V 11. týdnu roku 2018 se nám představuje kniha o současné české čtenářské kultuře Česká čtenářská republika: generace, fenomény, životopisy. Literární teoretik, historik a kritik Jiří Trávníček v ní milovníky knih seznamuje se zajímavými fakty o českém čtenářství z různých úhlů pohledu – generačního, tematického a pomocí skutečných čtenářských příběhů.

„Často to mám tak, že se postavím před obrovskou knihovnu, kterou má tatínek, já nebo ségra. Tam takhle stojím… a aha, tahle. Pamatuju si, že jsem ji někdy četla a že se mnou teď nějak rezonuje. Tak si ji vytáhnu. Beru to jako návrat k příteli. Vracíte se na místo, kde je vám dobře. Na tohle jsem vděčnej čtenář.“ (s. 348)

K akci čtenářských životopisů byl podle autora knihy zřízen i facebookový profil (Čtenářské životopisy / Reading life-stories), kde se může každý pochlubit vlastními čtenářskými životopisy a podělit se o zkušenosti.

TRÁVNÍČEK, Jiří. Česká čtenářská republika: generace, fenomény, životopisy. Praha: Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i.; Brno: Host – vydavatelství, s. r. o, 2017. 445 s. ISBN 978-80-88069-50-8

Připravuje Jana Bednářová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here