Home anotace Helena a její město

Helena a její město

0
Helena a její město

Ústecká patriotka a publicistka Helena Borská se narodila 14. června 1928 v Mnichově Hradišti, zemřela 16. května 2004 v Ústí nad Labem. Za druhé světové války byla totálně nasazena v mnichovohradišťské textilce, následně se nějaký čas skrývala. Po válce odešla do Ústí nad Labem, kde pracovala většinou jako sekretářka a později lektorka v kurzech pro sekretářky. Věnovala se skautingu, turistice, historii a kronikářství. S velkým nadšením se zajímala o historii města Ústí nad Labem a jeho okolí. Publikovala články o historii, památkách a osobnostech Ústecka nejen v lokálním tisku, s regionální tematikou vydala i několik brožur a publikací (Poznej místo, ve kterém žiješ, 1994; Střípky z ústecké hudební minulosti, 1999).

Po její smrti vyšla kniha Naše město, jeho primátoři a význačné osobnosti (2004) a vlastivědná publikace Poznámky k historii města Ústí nad Labem a okolí (2005). Poslední jmenovaná kniha vznikla z původního seriálu na pokračování, který vycházel v letech 1998–2003 v podnikových novinách Spolku pro chemickou a hutní výrobu My z chemie. Kniha odhaluje nejen historii města Ústí nad Labem, na vlastivědné vycházky za dějinami se autorka ve vzpomínkách a faktech vypravuje i za jeho brány – do přírody, na památná místa, na hrady a zříceniny, do okolních obcí Ústecka.

BORSKÁ, Helena. Poznámky k historii města Ústí nad Labem a okolí: původní seriál na pokračování v podnikových novinách My z chemie z let 1998–2003. Ústí nad Labem: Spolek pro chemickou a hutní výrobu, 2005. 174 s.  ISBN 80-902991-2-1

Jana Bednářová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here