Home literatura Britt-Marie tady byla, je a bude

Britt-Marie tady byla, je a bude

0
Britt-Marie tady byla, je a bude
BACKMAN, Fredrik

Švédský spisovatel Fredrik Backman (1981) je úspěšným autorem humoristických románů. Po své prvotině Muž jménem Ove (2012, č. Host 2014), které se jen ve Švédsku prodalo přes sedm set tisíc výtisků a práva byla prodána do více než třiceti zemí, vydal další neméně působivé knihy – Co by můj syn měl vědět o světě (2012, č. Host 2017), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013, č. Host 2015) a Tady byla Britt-Marie (2014, č. Host 2016).

 

Backmanův styl psaní je poutavý, příběhy břitce – až sarkasticky – humorné, místy pochmurné, ale vždy lidsky laskavé. Hrdinové jeho příběhů jsou zajímaví podivíni, s nimiž se lze běžně setkat i v reálném světě. V něm však většinou nezískají tolik obliby, jako je tomu v „backmanovském“ světě literárním, kde si je nelze nezamilovat.

Také poslední jmenovaná kniha, Tady byla Britt-Marie, čtenářům představuje jeden z Backmanových vyhraněných charakterů – Britt-Marii, o níž někdo řekl, že je pasivně agresivní, ukňouraná a hašteřivá babizna. Po čtyřiceti letech manželství Britt-Marie začíná znovu. Opustila město i nevěrného manžela a přijela do malé vesničky Borg, kterou zasáhla finanční krize. Lidé z vesnice odcházejí a za sebou zanechávají jen cedule „Na prodej“ a pizzerii, která je zároveň i autodílnou, poštou, obchodem… a vším dalším možným. Jediné, co Borgu zůstalo, je fotbal. Britt-Marie fotbal nesnáší. Děti ale potřebují trenéra tak zoufale, že se za něj rozhodnou zvolit kohokoli, třeba i Britt-Marii. Na těchto základech Backman zvládne citlivě a s vtipem rozehrát příběh o tom, jaké to je, mít předsudky a žít s nimi, vypráví dojemně „o druhých šancích, prvních výkopech a o tom, že jedlá soda vyčistí skoro všechno“ a dokáže, že i „hašteřivé a pasivně agresivní babizny“ mají srdce na správném místě.

Nezbývá než dodat, že pokud čtete rádi severské autory a nemáte zrovna chuť na thriller a krimi, přečtěte si „backmanovku“. /Brno: Host, 2016. 365 s. ISBN 978-80-7491-557-4/ Půjčte si knihu i CD 🙂

(Zdroj životopisu)

 

Jana Bednářová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here