Home literatura Cesta do hlubin Kafkova dětství

Cesta do hlubin Kafkova dětství

0
Cesta do hlubin Kafkova dětství
STACH, Reiner

Kafka. Jméno pražského německy píšícího spisovatele. A také název rozsáhlé trojdílné biografie o životě a díle světoznámého literáta, jejímž autorem je německý literární historik Reiner Stach. V českém překladu Vratislava Slezáka vydalo nakladatelství Argo první díl tohoto monumentálního díla s podnázvem Rané roky v roce 2016 (podle edičního plánu nakladatelství by měl druhý díl, s podnázvem Roky rozhodování, vyjít na konci roku 2017). Stach na svém díle pracoval osmnáct let a čerpal nejen z odborných publikací, ale mj. také z dobových dokumentů.

Jak je zřejmé už z podnázvu, první část souboru se soustřeďuje na Kafkova léta klukovská a studentská, i na jeho první zkušenosti v zaměstnání, tedy na období mezi lety 1883–1911. Stach vypráví poutavě nejen o dětství a mládí mladého Franze, o jeho blízkých, rodině a přátelích, hlavní hrdinkou se stává i stará Praha, její duch, příběhy, domy a lidé v ní. Kniha se čte stejně dobře jako román, sleduje jako hraný film.

Při jeho „promítání“ má čtenář pocit, že se posouvá v čase, padá do ruchu dění a ožívá v příbězích o staletí dříve. Prochází ulicemi a uličkami, rozsvěcí noční lampy, dotýká se domů, cítí vůni benzínu prvních automobilů, prožívá běžný den, plný emocí se dostává do vášnivých sporů o národnostní otázky, bere do ruky jedno z prvních telefonních sluchátek… A mezi tím vším potkává Franze Kafku, kluka od sousedů a studenta, který v tom světě plném změn hledá sám sebe.  /Kafka. Rané roky. Přeložil Vratislav Slezák. Praha: Argo, 2016. 601 stran, 48 nečíslovaných stran obrazových příloh. ISBN 978-80-257-1992-3./ Půjčte si 🙂 

Jana Bednářová

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here